Les Ventalles, un petit municipi situat a quatre kilòmetres d’Ulldecona, amaga un dels edificis religiosos més antics de la comarca del Montsià, l’Església de Sant Joan. Aquest edifici religiós està datat del s. XIII, és d’estil romànic de transició cap al gòtic i va ser construïda durant la colonització cristiana. Avui en dia encara manté la seva estructura original.

Una de les evidències d’aquest origen medieval és el bastiment de l’església a més d’altres elements com la portalada amb l’arc de mig punt, els arcs dorals o la talla en diagonal i serra dels carreus. Això la converteix en un edifici romànic molt important des del punt de vista artístic i històric.

Per a una correcta conservació, l’edifici ha sofert diverses reformes i modificacions al llarg del temps, sobretot a l’interior, però n’ha mantingut l’estructura original. Algunes de les peculiaritats d’aquesta església és el campanar, ja que sembla que s’hagués iniciat com un campanar de torre, però va restaurar-se com un campanar d’espadanya, fent conviure així les dues tipologies. A més, els relleus de dos carreus estan a l’inrevés, el que molts atribueixen al fet que no és el lloc original de l’església.

L’església de Sant Joan de les Ventalles conserva molts elements de l’època romànica, però al terme d’Ulldecona es pot veure aquest estil arquitectònic en altres llocs com la torre redona i l’església del Castell o a l’actual bar de l’Ermita de la Pietat.

Autor: