El riu s’encamina decididament vers l’est, cercant la nostra terra amb un amor tenaç, però tan aviat com hi arriba comença a fer giragonses com si, embadalit amb el paisatge que ell mateix crea, retardés l’hora de perdre’s en la mar”.

Amb aquestes paraules del cronista riberenc Artur Bladé i Desumvila per descriure els primers quilòmetres del riu Ebre en terres catalanes, la Presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha felicitat als riba-rojans per la recuperació urbanística del Nucli Antic i la façana fluvial, animant-los a gaudir de la nova Baixada de la Barbulla “que connecta el poble amb el riu i obre la vila a aquests paisatges espectaculars que donen la benvinguda al riu Ebre a Catalunya”.

Riba-roja d’Ebre, On l‘Ebre es fa català, ha inaugurat les obres de rehabilitació de la Baixada de la Barbulla i la plaça del Molí del Sindicat, una de les actuacions més destacades de les que s’han executat els darrers anys dins el projecte comarcal GR-99 Camí de Sirga, Camí de Riu, amb gairebé 250.000 euros d’inversió al poble, finançats amb fons europeus FEDER i fons propis. El projecte va ser redactat per l’arquitecta riba-rojana Carme Espinosa Rufat, mentre que Santiago Espinosa Tugues n’ha estat el director de l’obra.

La inversió ha permès transformar i dignificar el Barranc de la Barbulla, una de les vies tradicionals d’accés al Nucli Antic i a l’antic castell templer, durant dècades intransitable per la runa; mentre que la plaça del Molí del Sindicat és un espai recuperat sobre l’antiga depuradora d’aigües residuals que enllaça amb l’embarcador municipal i el tram del passeig fluvial que comunica amb el Pou de Manolo, també rehabilitats.

La fita, però, va més enllà de qüestions urbanístiques, com ha destacat l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, en els parlaments: “Connectant-nos de nou amb el riu celebrem un canvi de mentalitat, deixant enrere una barrera mental que ens vam autoimposar de manera involuntària amb la construcció de la via del ferrocarril i la construcció de la pressa”.

La presidenta del Parlament ha expressat també la seva “satisfacció enorme” de constatar el retrobament dels veïns amb el riu i el canvi de mentalitat en els riba-rojans, havent estat ella mateixa testimoni en primera persona d’aquesta evolució gràcies a les nombroses visites que ha fet al poble pel seu vincle amb la literatura i la poesia, especialment quan Riba-roja d’Ebre era l’epicentre de les lletres catalanes amb el Festival Poesia des dels Balcons.

La visita institucional ha posat en valor el compromís de les institucions amb la transformació de pobles com Riba-roja. L’alcalde ha volgut subratllar també que s’ha de continuar avançant, i caldrà també la implicació no només de les administracions, sinó també dels veïns i ciutadans.

Al despatx de l’alcalde, la Presidenta ha obsequiat al poble amb una senyera, la bandera nacional de Catalunya, la número 145 d’una edició especial, limitada i numerada. Al seu torn, ja durant els parlaments a l’embarcador municipal, Riba-roja l’ha obsequiat amb una reproducció en miniatura de l’ermita de Santa Magdalena de Berrús.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.