4 polls de duc de les immediacions del Parc Natural dels Ports porten des de avui un dispositiu de radioseguiment. Tècnics de Birding Natura (entitat dedicada a la conservació), amb la col·laboració i suport del Parc Natural dels Ports, del grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals i del MITECO, han realitzat el marcatge i alliberament d’aquests exemplars en el marc d’un projecte de conservació del duc de Birding Natura i Endesa.

El geolocalitzador instal·lat permetrà estudiar el seu comportament durant un any, registrar dades i informació que han de permetre definir accions per contribuir a la preservació de l’espècie. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en el duc són degudes a causes no naturals. Amb aquest marcatge, el projecte que estan duent a terme Endesa i Birding Natura, entra en la seva tercera fase. En una primera fase, que es va dur a terme entre la tardor i l’hivern, es van marcar i alliberar 6 exemplars adults repartits en diferents punts de la geografia catalana com són les comarques de les Garrigues, el Baix Empordà i de la Catalunya Central i ja s’estan començant a recollir les primeres sèries de dades i informació. Gràcies a aquest seguiment s’ha pogut saber que les principals causes de mortalitat d’aquesta espècie són els raticides, la caça, la col·lisió i electrocució en línies elèctriques.