La quarta edició de l’Espai d’Opinió Port Tarragona, es va celebrar este dimecres a la tarda per compartir i parlar sobre un nou tema d’interès per a les relacions del Port de Tarragona amb el territori, com són els plans i protocols de gestió d’emergències de l’Autoritat Portuària. L’objectiu d’esta trobada va ser debatre amb actors de l’entorn del Port sobre la seguretat i la gestió d’emergències en l’entorn portuari.

El grup de debat obert a la participació de la societat civil tarragonina, batejat com Espai d’Opinió Port Tarragona aplega periòdicament, dos cops l’any, una vintena de representants del teixit social i cultural de la ciutat de Tarragona, de Vila-seca i d’altres poblacions de la zona d’influència del Port. En esta ocasió l’espai ha comptat amb la incorporació de nou noves persones que han participat per primera vegada de la trobada.

La finalitat del debat va se tractar la percepció de seguretat del Port de Tarragona i el coneixement sobre els plans i protocols de gestió d’emergències de l’Autoritat Portuària. Els membres del panell van contestar una breu enquesta mitjançant una aplicació de mòbil per conèixer el punt de vista del grup sobre qüestions com la seguretat de les instal·lacions, els tipus d’emergències que es poden produir al Port o els plans dissenyats per fer-hi front.

El president del Port, Josep Maria Cruset, va explicar el pla de millora i la implantació d’un nou model en la gestió d’emergències iniciat fa uns anys i desplegat des del 2019. Este procés ha tingut en compte la millora en recursos, en formació i en exercicis pràctics en col·laboració amb altres equips d’emergències, principalment Bombers de la Generalitat i Salvament Marítim.

Cruset va destacar que el nou model de gestió d’emergències ja se li diu “Model Port Tarragona”, i tracta d’una gestió d’emergències única en el sistema portuari i està sent explicat i adoptat per part d’altres instal·lacions portuàries.

 

Visita a la nova sala de Gestió d’Emergències

Un cop finalitzat el col·loqui, els membres de l’Espai d’Opinió van poder gaudir d’una visita guiada a la nova Sala de Gestió d’Emergències situada a la 5a planta de la Seu Institucional de l’APT. Es tracta d’una sala única en el sistema portuari de l’Estat per la seua concepció, equipament i comunicacions. Este nou espai és un pas endavant més en el desplegament d’un model propi de gestió d’emergències que el Port de Tarragona porta dissenyant i implementant des de fa 3 anys.

La sala de gestió d’emergències compta amb una superfície de 70 m² i està equipada amb un vídeo wall i 15 monitors que permeten accedir a informació actualitzada per a una millor presa de decisions en situacions d’emergència.

El vídeo wall facilita l’accés a les més de 300 càmeres de vigilància situades dins del recinte portuari i coordinades des del Centre de control de Vigilància (CCV) de la Policia Portuària, mentre que la resta de monitors ofereixen informació útil per a la resolució de situacions d’emergència. Els monitors mostren dades meteorològiques en directe, simulacions, paràmetres de la xarxa elèctrica i d’aigua, situació de la xarxa antiincendis d’altes prestacions, cens de maquinària i equipaments industrials, entre altres informacions d’utilitat davant d’una situació de risc. La sala també compta amb monitors amb informació sobre les escales dels vaixells, productes emmagatzemats al moll de la Química i esplanada d’hidrocarburs, en temps real, així com altres informacions d’altres organismes implicats (protecció civil, SASEMAR, etc.) per tal de facilitar la coordinació i presa de decisions. L’espai també disposa d’una línia independent de telefonia i compta amb la implementació dels darrers sistemes de comunicació mitjançant una interfície senzilla, atractiva i intuïtiva que facilita que les persones responsables de la sala puguen gestionar de forma ràpida l’accés a la informació que siga necessària en cada cas.

 

La visita ha finalitzat a la sala de Port Control, ubicada a  la 6a planta de la seu institucional. Este espai actua coma centre de vigilància i control del tràfic marítim i  portuari. Es tracta d’un servei coordinat entre l’Autoritat Portuària, responsable de la seguretat de  l’operativa portuària, i Salvament Marítim, responsables del Salvament de la vida humana a la mar,  la prevenció i lluita contra la contaminació del medi marí i la prestació dels serveis de seguiment i  ajuda al trànsit marítim, de seguretat marítima i la navegació, entre d’altres. En esta sala hi ha  de manera permanent, les 24 hores del dia, un tècnic de l’APT i dos tècnics de Salvament Marítim  per vetllar per la seguretat en aigües interiors i exteriors del Port de Tarragona.

 

Què és l’Espai d’opinió Port Tarragona?

L’Espai d’Opinió Port Tarragona’ està format per 23 persones amb perfils diversos. Els anomenats i anomenades ‘panelistes‘ són representants del sector social, sanitari, cultural, ambiental, comunicatiu, del comerç, de l’hostaleria, educatiu, salut alimentària, ONG, associacions de veïns i, finalment el sector de les emergències.

El que busca l’espai d’opinió és establir un diàleg, una comunicació bidireccional, entre el Port i persones estretament vinculades a totes estes activitats per tal de millorar les relacions amb l’entorn social d’esta infraestructura logística.

Este grup de treball, a través d’un debat moderat per l’empresa d’estudis sociològics i de mercats CERES, tracta mitjançant reunions periòdiques, per detectar i tenir diferents punts de vista sobre les activitats logístiques i culturals del Port i sobre les relacions dels diferents actors de l’entorn portuari amb el Port.

El Port de Tarragona posa a disposició de les persones que ho desitgen l’adreça de correu electrònic [email protected] per tal de rebre temàtiques, suggeriments, inquietuds i propostes per poder-los tractar a les reunions periòdiques amb els i les panelistes.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.