La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha clos aquest dimarts a Tortosa una taula rodona sobre l’ús de la llengua catalana i el dret a l’autodeterminació a les institucions de la Unió Europea organitzada pel Departament que encapçala en el marc del cicle “Escolta, Europa”. Es tracta de la cinquena d’un total de set sessions d’aquest cicle que impulsa el Govern de Catalunya per fomentar la participació de la ciutadania catalana en la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE).

En el seu discurs, Alsina ha afirmat que “l’acció exterior catalana ha de lluitar, protegir i connectar amb les demandes d’oficialitat del català a les institucions europees”, però també “perquè sigui utilitzat i sigui oficial en altres organismes internacionals”. En aquest sentit, ha assenyalat que “els drets lingüístics també formen part dels valors fundacionals de la Unió Europea i són drets humans”. “Creiem fermament que el nostre futur és Europa, però això no vol dir que no puguem ser crítics”, ha explicat Alsina. Segons la consellera, “Catalunya no tindrà un bon futur si no el plantegem en el marc d’Europa, però la UE tampoc si no escolta les nostres demandes legítimes”.

D’altra banda, Victòria Alsina ha subratllat que la manca d’oficialitat del català a la UE “invisibilitza” la llengua en el context de les polítiques europees, però, a més, “contradiu l’Estatut, una llei orgànica”. Per això, ha denunciat “la manca de voluntat política dels governs espanyols de torn”, que “s’escuden en impediments burocràtics”. “Quan un estat membre realment té la voluntat clara i inequívoca de demanar una llengua oficial, totes aquestes traves desapareixen”, ha dit Alsina. Segons la titular d’Acció Exterior i Govern Obert, la llengua catalana es troba en una situació de “greuge comparatiu” respecte de les 24 llengües que s’inclouen en el reglament que estableix el règim lingüístic de les institucions europees, entre les quals n’hi ha diverses amb menys parlants que el català. Ara com ara el català no té consideració de llengua oficial ni de llengua de tractats.

En aquest sentit, la situació jurídica del català queda restringida a una sèrie d’acords administratius signats pel Govern espanyol amb la UE entre 2005 i 2009. “Els acords obvien la principal reivindicació de la ciutadania de Catalunya: poder fer ús del català en les sessions del Parlament Europeu per part dels nombrosos eurodiputats que hi tenim”, ha recordat Alsina. En definitiva, ha dit la consellera, aquests acords administratius “són a la pràctica insuficients per contrarestar els perjudicis que genera la manca d’oficialitat del català a la Unió”.

El dret a l’autodeterminació a la UE

Pel que fa a la situació política catalana, la consellera Victòria Alsina ha recordat que en el si de la Unió Europea “hi ha nacions sense Estat com Catalunya que volen esdevenir Estat i que, a més, no volen renunciar a l’estatus de membre”. “És important que la UE reguli i planifiqui el dret a l’autodeterminació si vol marcar el camí de la qualitat democràtica arreu del món”, ha destacat.

L’acte, dut a terme al campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, ha estat inaugurat pel director del campus, Jordi Sardà. Els ponents que han participat en el debat, titulat “Catalunya i el català a la UE” i moderat pel periodista de TV3 Xavi Coral, són Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística; Josep Canício, advocat; Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Marta Rovira, investigadora i consultora de polítiques públiques, i professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona. A l’acte també hi han assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i el director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué.

La sessió d’avui se suma a les quatre que ja s’han celebrat dins del cicle “Escolta, Europa” que el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert ha organitzat per fomentar la participació de la ciutadania catalana en la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE) impulsada per les institucions europees. El cicle comprèn set taules rodones temàtiques, que tenen lloc els mesos de desembre, gener i febrer en cadascuna de les vegueries de Catalunya per analitzar els grans temes plantejats per la Conferència.

Els debats pretenen acompanyar de manera paral·lela el procés participatiu i aportar dades i arguments a la ciutadania perquè pugui participar de manera informada en la CoFoE. La pròxima sessió serà aquest dijous 20 de gener a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, sota el títol “Salut i model social europeu”. En podeu trobar més informació al web del cicle. D’altra banda, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert també ha habilitat un espai al Portal de participació ciutadana, en què la ciutadania pot traslladar telemàticament les seves opinions sobre Europa perquè el Govern les tingui en compte a l’hora de definir el seu posicionament davant la CoFoE.

La Conferència sobre el Futur d’Europa és un procés de participació ciutadana a escala europea impulsat per la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea que té per objectiu fomentar que els ciutadans europeus, i especialment els més joves, opinin i facin propostes sobre què n’esperen de la Unió Europea, així com els seus desafiaments i prioritats principals a mitjà i a llarg termini.

Visita a l’Ajuntament de Tortosa

Abans de participar en la taula rodona de la CoFoE, la consellera Victòria Alsina també ha visitat l’Ajuntament de Tortosa acompanyada de l’alcaldessa, Meritxell Roigé. En la seva visita, la consellera ha estat rebuda per membres del consistori i també ha signat el llibre d’honor de la ciutat.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.