Al llarg d’aquest any, s’ha estat avaluant de la mà de la conselleria de Salut la situació de l’actual CAP de Flix a nivell arquitectònic, assistencial i d’equipament, ja que s’ha quedat vell, petit, amb problemes estructurals i amb problemes de filtracions, entre d’altres. Conseqüentment, els serveis d’arquitectura del Departament de Salut van estimar a principis d’any que era preferible la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària a Flix que no la reforma integral de l’edifici ja existent.
A partir d’aquest moment, es va emplaçar a l’Ajuntament de Flix a proposar uns terrenys alternatius per ubicar un CAP de nova construcció al municipi. Dels pocs terrenys disponibles propietat de l’Ajuntament de Flix, els únics que compleixen la normativa urbanística de tenir la clau número 3 assistencial i sanitària, són els terrenys que ocupen actualment la casa del metge i la casa del secretari situats a la plaça 8 de Març. No obstant això, es tracta de dos parcel·les que es queden petites donat que tenen una superfície total de poc més de 400 m2.
Així doncs, des del consistori es va proposar al Departament de Salut afegir a aquestes parcel·les el gran espai lliure que tenen al costat, conegut com l’Hort del Capellà, i que també té la mateixa classificació urbanística d’equipaments i, per tant, no pot tenir activitat privada. Des del govern municipal es considera que es una molt bona opció per edificar el CAP de Flix, donat que es tracta d’un punt cèntric i que ajudarà a revitalitzar l’entorn a nivell comercial i a nivell d’usos.
Negativa del Bisbat
Un cop presa la decisió d’ubicar les instal·lacions en aquest emplaçament, l’Ajuntament de Flix va iniciar els contactes amb la parròquia i amb el bisbat, titular dels terrenys, per accedir a la compra dels mateixos. El batlle de Flix afirmava que “malgrat la total predisposició de l’Ajuntament per parlar de preus, compensacions o el què calgués, la negociació no va arribar ni a tenir lloc davant la total i absoluta negativa del bisbat de vendre els terrenys”. Així mateix, el batlle assegurava en el l’últim ple que “la parròquia tampoc havia forçat cap intent d’acord” i es mostrava força decebut de què ni tan sols se’ls hagués donat peu a parlar-ne.
Amb tot, el consistori ha decidit utilitzar altres mecanismes dels quals disposa com a administració pública per donar sortida a equipaments d’interès general i de bé comú. Així doncs, en el ple celebrat el 27 de desembre es va aprovar per unanimitat l’expedient d’expropiació forçosa de les parcel·les necessàries per transferir al Departament de Salut i així poder iniciar la primera redacció del projecte i, posteriorment, la construcció del nou CAP de Flix. L’expropiació que s’inicia afectarà a dos solars, un de 1.076,44 m2 i l’altre de 68,69 m2, els quals responen al descampat de terra que actualment s’està utilitzant com a aparcament i la primera franja de garatges adjunts.
El batlle va qualificar de significatiu el contrast entre “les traves i les poques ganes de col·laboració que vam trobat per part del bisbat amb, per exemple, els acords de cessió gratuïta de solars força més grans que hem signat amb l’empresa privada ERCROS al barri”.
El procés s’ha encomanat al Servei d’Expropiacions de la Diputació de Tarragona i en els propers mesos s’anirà informant dels avanços.