La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana s’ha posicionat contrària a la proposta de SERCOSA de construir  tres centrals hidroelèctriques, amb els seus respectius assuts, al riu Ebre. Norma Pujol, secretària general de la Federació, ha afirmat que “aquest és un projecte que se’ns ve plantejant des de l’any 1997 i Esquerra no compartim la proposta de SERCOSA, tant per l’impacte mediambiental que representa per al riu; com pel fet que no encaixa amb el nostre model territorial”.

Paco Gas, secretari de Transició Ecològica de la Federació,  ha afirmat que “volem un riu viu, que pugui aportar aigua i sediments al Delta, i garantir la continuïtat de les seves condicions naturals”. Gas ha advertit que “l’elevació del nivell de l’aigua suposaria la construcció dels assuts, modificaria substancialment la hidrodinàmica natural del riu i generaria la retenció de sediments, en una zona on a més és molt important l’aportació que en fan els barrancs”.

Gas ha alertat que a més de modificar el corrent de l’aigua i  la connectivitat que té per a les espècies que hi viuen, “la construcció dels assuts, i en particular el de Campredó, afectaria de forma greu la inundabilitat de camps de conreus i explotacions ramaderes que es troben a les riberes del riu”. Així  diversos barrancs no podrien desaiguar de forma natural a causa de l’increment del nivell de la làmina d’aigua del riu i la seva estabilització.

Albert Salvadó, president de la Federació, ha manifestat que “l’objectiu d’aquest projecte és generar energia elèctrica i no hi ha cap mena d’inversió associada cap al territori, ni tampoc cap tipus de model de turisme fluvial associat al projecte. És un projecte que impacta directament cap al nostre model de riu, de delta i de mar de l’Ebre; i entenem que no ens aporta valor cap al territori”. En aquest sentit Salvadó ha explicat que  “la generació d’ocupació del projecte és mínim, de fet tenim un aprofitament idèntic a l’assut de Xerta i genera dos llocs de treball”. D’altra banda, ha insistit que “apostem per un model de riu el menys regulat i el més natural possible”, i  “per un model de navegació  que és el que tenim, de petita embarcació”.

Blanca López, alcaldessa de Garcia, on el projecte situa un dels tres assuts i centrals, ha deixat clar que “l’equip de govern no comparteix aquest projecte que canviaria tant la inundabilitat de la zona, com els corrents del riu al nostre terme”. A més ha lamentat la manca de concreció tècnica del projecte que els van presentar, “en blanc i negre, del 1997” ha dit. Damià Grau, alcalde de Campredó, on també es proposa situar un altre assut, ha denunciat la “manca de transparència, perquè tot el que sabem del projecte és a través de la premsa”. A més s’ha mostrat preocupat per les possibles afectacions d’inundabilitat davant la desembocadura de dos barrancs i diferents séquies. “Tenim un sector agroalimentari molt potent, amb indústria de transformació, a més d’explotacions agràries que treballen i viuen de la vora del riu, i aquest projecte ho podria distorsionar, per la qual cosa, i a manca de més informació, estem en contra”.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.