‘Climate Central’, un mitjà de comunicació nord-americà que realitza investigacions científiques sobre el canvi climàtic, ha creat un mapa on destaquen les zones costaneres de tot el món amb greus perills d’inundació per l’augment del nivell del mar. Segons l’estudi, i si les polítiques mediambientals continuen com fins ara, d’aquí a trenta anys la meitat del Delta de l’Ebre quedaria submergit sota l’aigua i, d’aquí a un segle, la inundació de la zona seria total.

L’any 2050, quedarien esborrats del mapa nuclis poblacionals de l’hemidelta dret com Poblenou del Delta, els Muntells i l’Eucaliptus, a més a més de tota la línia costanera que enllaça el Trabucador fins a La Ràpita, la franja que circula paral·lela al canal marítim entre La Ràpita i Amposta o una gran taca interior fins a Sant Jaume d’Enveja. Les conseqüències per a l’hemidelta esquerre no serien menys importants. L’aigua afectaria tota la zona litoral, fent desaparèixer la punta del Fangar, i el trajecte del canal de desaigüe entre l’Ampolla i l’Aldea, una antiga desembocadura del riu Ebre.

Tot canvia si avancem en la història i ens situem 130 anys més endavant, l’any 2150. L’escenari ja és devastador en observar que només se salvarien de l’aigua els nuclis poblacionals de Deltebre, Sant Jaume d’Enveja i Riumar, que quedarien, però, completament aïllats.

L’última actuació de la Generalitat de Catalunya sobre una costa que cada cop és més vulnerable arriba amb l’aprovació de l’avançament del Pla Director Urbanístic, que té la voluntat de fer una diagnosi de l’estat del litoral català i poder per adaptar, si cal, la costa als efectes del canvi climàtic. Un exemple el trobem amb la suspensió, durant un any, de noves construccions i llicències d’obra a trenta municipis del país, afectant una superfície total de 3.500 hectàrees. Però, i la prevenció davant la subsidència?

El darrer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya ja advertia l’any 2016 que, d’aquí a quaranta anys el 70% del litoral serà vulnerable a les inundacions.

Autor: