Esquerra Republicana – Tortosa Sí i Junts per Tortosa han tombat la moció per a la creació d’un nou Hospital Verge de la Cinta. Ho han fet en ple ordinari del mes d’octubre per onze vots en contra, sent aquest el primer que se celebra a la ciutat de manera presencial. La moció, deixant de banda desavinences i acusacions, l’han presentat, de manera conjunta, Movem i el PSC, però també la CUP i Ciutadans en una aliança inaudita. Una proposta del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (i que comptava amb el suport de més de 3.000 professionals) qui ha lamentat la falta de consens del consistori a través d’un comunicat oficial.

Des d’Esquerra i Junts s’han justificat acusant la proposta de populista i de ser una trava per a una ampliació que és molt més factible que un nou centre. La CUP, en canvi, creu que, si el territori gasta la moneda de l’ampliació, fons tan quantiosos per a tornar a invertir en l’hospital tardaran anys a arribar, mentre que Ciutadans defensa que per ells la construcció sempre ha estat una reivindicació històrica que ara ja estaria saldada. PSC i Movem han assegurat que, les Terres de l’Ebre, havien perdut una ‘gran oportunitat’.

D’altra banda, el plenari municipal ha aprovat també la congelació, un any més, de les ordenances municipals per al 2022. Això suposa que els impostos i les taxes per a l’any que ve es mantinguin sense canvis. La proposta, però, sí que inclou una novetat: el govern municipal ha afegit una ampliació de la rebaixa de la bonificació que s’aplica a l’impost de béns immobles (IBI) a aquells edificis que incloguin sistemes d’obtenció d’energia alternativa, com ara plaques solars. La bonificació passa, per tant, del 20% que s’aplicava fins ara, al 40%, sense limitacions pel que fa a la tipologia d’edifici ni al seu valor cadastral. El ple també ha aprovat la creació i composició del consell sectorial de participació ciutadana LGTBI.

Pel que fa a les mocions presentades pels grups municipals, s’han aprovat les mocions de Ciutadans, per demanar la implantació d’un pla de xoc de minimització de les incidències en l’enllumenat públic, i una moció d’Esquerra Republicana en rebuig al projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió MAT Valmuel-Begues. Una altra moció sobre la mateixa qüestió, presentada per la CUP, ha sigut rebutjada. Tampoc una de Movem per a declarar Tortosa com a àrea amb mercat tensionat per als propers cinc anys i una més d’ERC, per a aprovar una ordenança municipal de promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica, que arribava després de l’aprovació de la rebaixa de l’IBI.

Autor: