Flix vol recuperar la funcionalitat de la resclosa, sent aquest l’únic punt que impedeix la completa navegabilitat de l’Ebre en el seu tram català. La infraestructura, però, és propietat d’Endesa, qui la té aturada des dels anys 80. És per aquest motiu que l’ajuntament exigeix a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que parli amb l’empresa hidroelèctrica per tal de fer-la funcionar novament.

Construïda als anys 40, la infraestructura va deixar de funcionar ara fa mig segle i, des de llavors, moltes legislatures han insistit perquè torni a operar de nou. L’actual, ja ha protagonitzat vàries converses amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, responsable d’aquesta part del riu, però no han estat fructuoses.

Des del consistori flixanco reclamen que Endesa compleixi amb les clàusules de la concessió, una d’elles, permetre la navegabilitat a l’Ebre, però si no ho fa, estudiarà els tràmits necessaris per a obtenir la cessió d’aquesta infraestructura.

La resclosa connecta els que els flixancos anomenen el ‘Riu de Dalt amb ‘El Riu de Baix’, és a dir, el tram del riu que separa Riba-roja amb la presa i el tram des de la presa fins a Ascó. Un canal subterrani és el nexe d’unió entre aquests dos punts, però la resclosa n’anivella l’aigua. Recuperar-la podria ser un incentiu turístic per al municipi, ja que barques, piragües, i, fins i tot puntones, se’n beneficiarien.

Autor: