Ahir, culminava la 6a edició de DeltaChamber Music Festival, el festival internacional de música de cambra a les Terres de l’Ebre. Del 3 al 8 d’agost, el festival ha portat al territori una programació que segueix innovant i creixent, oferint un total de 24 concerts individuals, dos concerts centrals a Amposta, un concert de cambra a Alcanar i un a Tortosa.
Amb les entrades exhaurides per a tots els concerts s’ha fet palès, una edició més, la programació d’altíssima qualitat que ofereix el festival, consolidant, així, l’oferta artística i cultural del territori, tal com va remarcar en el concert de cloenda Pau Rodríguez Ruiz, codirector del festival: “Haver esgotat totes les entrades ens satisfà plenament, perquè representa la garantia de qualitat del producte que oferim i que al públic li agrada”.
En la mateixa línia, Inés Martí, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, va remarcar el valor afegit que suposa tenir aquest festival al territori: “Estem molt contents que aquesta proposta que va néixer a Amposta, s’estigui expandint pel territori, de tal manera que ja no cal marxar de les Terres de l’Ebre per poder gaudir d’una oferta de qualitat de música clàssica”.
Després del 2020, amb una edició adaptada al context pandèmic, aquest 2021 el festival ha aconseguit anar un pas enllà apostant pel talent km 0 amb una edició més ambiciosa. L’aposta per treballar amb dotze músics nacionals, molts d’ells locals, i la fusió de l’experiència dels grans noms amb la genialitat dels joves talents, són dos elements que fan únic i especial a DeltaChamber Músic Festival, tal com explicava Laura Ruiz Ferreres, codirectora del festival.
24 concerts individuals en llocs emblemàtics
Els dos primers dies, es va poder gaudir de fins a 24 concerts individuals (un músic – un oient), entre l’església de Poblenou del Delta i el Mercat Municipal d’Amposta. Per segon any consecutiu, els concerts individuals han demostrat ser una aposta d’èxit del festival.
Concert de cambra a Alcanar
Seguidament, el dijous 5 d’agost, es va realitzar, per primera vegada, un concert de cambra a Alcanar com a part del projecte DeltaChamber Music Festival al Territori. El concert, de la mà de Quartet Atenea, quartet de corda guanyador del III Concurs Internacional DeltaChamber Music Festival, no va deixar indiferent a ningú.
Retorn al Museu de les Terres de l’Ebre amb els concerts centrals
Els dies 6 i 7, prenia el protagonisme el concert inaugural de l’edició, amb el retorn dels icònics concerts centrals al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta. El concert d’inauguració va comptar amb la presència del delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, qui van remarcar la necessitat de la cultura.
Sota el lema “Òpera, Cambra, Acció!”, enguany s’ha explorat la música més rellevant de Mozart, l’òpera Don Giovanni, amb un arranjament original de l’època. Un recorregut realitzat en dos actes, en dues nits consecutives, guiats per primera vegada per una narradora, que enguany ha estat l’ebrenca Sofia Cabanes.
Cal esmentar el disseny de l’espai que ha acollit i acompanyat tots dos concerts centrals amb la intervenció d’arquitectura efímera, “Faldiller”, dels arquitectes Meritxell Solé Figueras i Jordi Martínez Piñol, guanyadors del Concurs d’Arquitectura Efímera 2021 de DeltaChamber Music Festival en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de l’Ebre.
Cloenda a la Catedral de Santa Maria de Tortosa
Ahir diumenge, se celebrava el concert de tancament a la Catedral de Santa Maria de Tortosa en el marc de Tortosa, Capital de la Cultura Catalana 2021 i del projecte DeltaChamber Music Festival al Territori, sent, així, la primera vegada que el festival arriba a la capital del Baix Ebre.
Una nit més, el públic assistent va poder viatjar a través de l’òpera més famosa de Mozart de la mà de dotze músics nacionals amb consolidades trajectòries professionals en l’àmbit internacional: Laura Ruiz Ferreres (clarinet), Pau Rodríguez Ruiz (clarinet), Josep Maria Domènech Lafont (oboè), Marc Borràs Castell (oboè), Higinio Arrue Fortea (fagot), Juan Pedro Fuentes Gimeno (fagot), Carles Chordà Sanz (trompa), Pep Curto Pla (trompa) i els integrants del quartet de corda, Quartet Atenea.
El festival és impulsat pels ampostins: Laura Ruiz Ferreres, professora catedràtica de clarinet a la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main (Alemanya), i Pau Rodríguez Ruiz, director i professor de clarinet de l’Escola i Centre Professional de Música La Lira Ampostina. I compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta i amb el suport de la Diputació de Tarragona, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Tortosa, de l’Ajuntament d’Alcanar i del Consell Comarcal del Montsià.