La portaveu del grup parlamentari republicà, Marta Vilalta, ha celebrat que ERC recuperi la presidència de la Generalitat “després de 80 anys” amb l’elecció del seu candidat, Pere Aragonès. Durant la sessió d’investidura d’aquest divendres, Vilalta ha posat en valor la trajectòria de la seva formació i s’ha compromès a “regenerar la trena de complicitats” dins l’independentisme. “Avui renovem aquestes confiances“, ha destacat en referència als acords d’ERC amb JxCat i la CUP, després d’assegurar que volen “aprendre dels errors“. Vilalta també ha celebrat la constitució d’un Govern d’esquerres, republicà i independentisme “per primera vegada“, fet que ha qualificat com a “gran notícia per al país“.

Comença a caminar una nova Generalitat republicana, hereva d’un llegat històric que ens precedeix“, ha destacat la portaveu en els primers minuts de la seva intervenció. Vilalta ha defensat que la independència és “l’únic projecte” polític i col·lectiu que permet un “rescat suficient” i una reconstrucció social “total“.

Pel que fa als tres mesos de negociacions des de les eleccions del passat 14 de febrer, la líder republicana ha demanat disculpes i ha admès que “ha passat massa temps“. “La ciutadania no ho mereixia“, ha reconegut. Sobre l’acord amb Junts, ha subratllat que és un “acord de mínims però rellevant” i que és “la primera pedra d’aquesta transformació necessària i imprescindible per al país”.

Vilalta també ha repassat els principals punts del programa de Govern, que seguirà quatre “revolucions“: la feminista, l’ecologista, la social i la democràtica. En el mateix sentit, ha celebrat la “doble victòria d’esquerres i independentista” i ha afirmat que “la lluita social va de la mà de la lluita nacional“.
Retrets als comuns i als socialistes

Vilalta ha lamentat que els comuns no hagin volgut sumar-se a l’acord d’investidura: “No podem entendre que aquells que comparteixen l’agenda d’ambició transformadora, avui girin l’esquena“. “Avui votaran en contra d’un president d’esquerres que podrà fer polítiques d’esquerres“, els ha retret, tot i que ha insistit en que seguiran intentant arribar a acords durant la legislatura.

D’altra banda, la portaveu republicana ha esmenat les declaracions de Salvador Illa, president del grup parlamentari del PSC, en la sessió de dijous, en què es va declarar “tarradellista“. “Si vol reivindicar Tarradellas, treballi per una amnistia que permeti el retorn dels exiliats polítics“, li ha respost. Vilalta ha criticat que el socialista demani el diàleg mentre hi ha líders presos i ha reiterat la voluntat d’ERC de “seure a negociar per aconseguir l’amnistia i l’autodeterminació“.

Autor: