La Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) reclama que la Comissió Europea i l’estat espanyol accelerin la implantació del passaport sanitari per garantir l’arribada de turistes aquest estiu. “Ja hem perdut la temporada d’esquí i la Setmana Santa. No volem perdre més“, ha remarcat aquest dilluns el gerent de la FIHRT, Daniel Brasé. L’entitat, que ha celebrat a Sitges la primera assemblea presencial des que va esclatar la pandèmia, reclama a les administracions “més concreció” sobre les mesures per garantir el turisme. Al mateix temps, els hostalers lamenten que Catalunya és la regió “més castigada” per les restriccions contra la covid-19 i exigeixen que es flexibilitzin “ja” els horaris de la restauració.

Volem que ens donin aire“, ha resumit Brasé en declaracions a la premsa abans de començar l’assemblea, on han assistit representants de tots els gremis comarcals. Els hostalers assenyalen especialment la necessitat d’obrir els restaurants per servir sopars, així com la reobertura dels locals d’oci nocturn. Dos àmbits que veuen bàsics per poder encarar l’estiu.

Amb el mes de maig a la cantonada, el sector es mostra expectant a la implantació del passaport sanitari des de la Comissió Europea. Ho veuen com “una bona eina” per fomentar els viatges, però es mostren crítics amb la lentitud de l’administració. Davant del que serà el segon estiu en pandèmia, anhelen que el passaport permeti rebre més turistes que l’any passat i reclamen que el govern espanyol s’assegui amb el sector per abordar-ne els detalls. “Afrontem l’estiu en suspens“, ha assegurat Brasé, crític amb les actuals restriccions de mobilitat internacional.

A nivell intern, el gerent de la FIHRT ha assenyalat que l’estat espanyol està sent dels països europeus on s’estan permetent més obertures d’establiments, però ha retret a la Generalitat el fet que Catalunya sigui la regió on hi ha més mesures severes: “Som els més castigats“. “A València ja es pot anar a sopar, però si vius a les Cases d’Alcanar, a pocs metres, els restaurants ja han d’estar tancats“, ha lamentat.

En la mateixa línia, la presidenta de PIMEC Turisme, Isabel Galobardes, ha demanat al Govern que agilitzi la reobertura completa de la restauració i que ho faci amb un calendari a mitjà termini. “Ha passat més d’un any i cal més planificació“, ha assenyalat, tot assegurant que l’empresariat viu “amb molta angoixa” l’evolució de les mesures setmana a setmana. “Una setmana és un món! Pot fer que hi hagi empreses que no puguin continuar“, ha afegit.

La FIHRT, amb el suport de PIMEC Turisme, ha recollit aquests reclams en un manifest aprovat a l’assemblea d’aquest dilluns. Un text on l’empresariat reclama el Departament d’Empresa sigui partícip de les reunions del procicat on es marquen les restriccions, alhora que exigeix més ajudes econòmiques directes. També demana l’exempció de la taxa turística per aquest any i el vinent, així com una disposició addicional a la regulació sobre els allotjaments turístics per a què aquests es puguin oferir al mercat de lloguer com a residència habitual.

En al·lusió directa a l’estat espanyol, els hostalers reclamen a la Moncloa que allargui les mesures especials dels ERTO més enllà del 31 de desembre del 2021 i critiquen durament la “ineficàcia” del SEPE a l’hora de tramitar les prestacions. Finalment, insten l’administració a facilitar l’accés de les pimes i autònoms als fons Next Generation.

Autor: