Actualment ja hi ha centenars d’estudis científics que alerten dels danys neurològics que produeix el coronavirus, però sorprenentment no se’n parlar gairebé gens als mitjans de comunicació. Els efectes poden anar des de lleus i reversibles (com la pèrdua del gust i l’olfacte) a greus i més irreversibles (com convulsions o ictus), entre molts altres. Els estudis diuen que el efectes es produeixen en un 50% dels infectats (!!!), i en la majoria de casos inclouen dolors de cap, manca de concentració i el que s’ha anomenat “boira mental”. Em vaig començar a interessar (i preocupar) arran de les explicacions de la meva amiga Puri, que ha passat el coronavirus (com jo) amb símptomes relativament severs (en el meu cas van ser lleugers). Ella és biòloga com jo i s’ha anat informant per estudis i publicacions científiques, doncs els metges i les autoritats sanitàries no expliquen gran cosa. Em sembla una irresponsabilitat, sobretot ara que ja disposem de més informació, doncs aquest efectes es poden manifestar en infectats de totes les edats, incloent joves. Hi ha estudis que alerten d’efectes neurològics i psicològics a llarg termini que es poden manifestar més endavant fins i tot en persones asimptomàtiques. En el meu cas, la boira mental (i altres símptomes) que pateixo de tant en tant l’havia atribuït al estrès, però com més em vaig informant més sospites tinc que són causades pel virus. La perspectiva del virus m’ha canviat en conèixer aquesta cara de la malaltia, que com tothom, jo també l’associava a símptomes de grip i de pneumònia. Però llegint també he sabut que les epidèmies de grip “espanyola” (anys 1910) i britànica (any 1950) van causar també danys neurològics a molta gent, tot i que l’abast es va conèixer molts anys després quan es van fer diversos estudis. Per tant, encara és més inexplicable que les autoritats sanitàries no expliquessin i expliquin aquesta part de la història, que és molt important i preocupant. Faig una crida a donar més informació, especialment a la gent jove, que també pot acabar patint aquest tipus d’efectes si no pren precaucions per no infectar-se i no es vacuna o triga molt a vacunar-se.

Investigador del Programa d’Ecosistemes Aquàtics.