El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha reclamat als governs català i espanyol una actuació coordinada i efectiva perquè els fons europeus Next Generation puguin impulsar projectes per fer front a l’emergència climàtica i, al mateix temps, crear ocupació al delta de l’Ebre. Ha posat, com a exemple, iniciatives per estudiar les aportacions de sediments vinculades a la millora dels processos agrícoles o el cultiu ecològic. En una visita aquest dijous per conèixer de primer mà els problemes de la zona, Ros ha refermat l’aposta del seu sindicat per “cuidar” la indústria agroalimentària pròpia del territori impulsant “polítiques decidides” que fomentin la seva sostenibilitat i puguin crear llocs de treballs.

Ros ha mostrat la seva sorpresa i decepció davant del fet que, fins aquests moments, cap dels projectes que aspiren als fons europeus Next Generation s’hagi plantejat com a objectiu el combat contra l’emergència climàtica i la millora de l’ocupació en un espai amenaçat, en aquests dos aspectes, com el delta de l’Ebre. “Ni la Generalitat, ni l’Estat, ni ningú ha començat a coordinar-se per treballar de forma seriosa relacionats amb dos dels objectius més claus que tenen els ajuts europeus“, ha reflexionat. Ha criticat la passivitat del govern espanyol i també que la Generalitat es mostri “absent” davant dels problemes del Delta.

Segons ha abundat el dirigent ugetista, la necessitat de garantir les aportacions de sediments fluvials per poder mantenir els conreus d’arròs i la producció de marisc a les badies, al mateix temps que “modernitzar” l’ocupació i millorar els processos agrícoles –cultiu ecològic o sembra en sec- podria ser la base d’un dels projectes. “Combina l’activitat econòmica pròpia de la zona amb el problema ambiental“, ha subratllat, tot recordant la possibilitat d’incardinar l’activitat turística “sostenibles” derivada de la “principal“.

Acompanyat del portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, el secretari general de la UGT de Catalunya ha visitat la Reserva de Riet Vell, gestionada per SEO/Birdlife i s’ha entrevistat també amb representants de la Taula de Consens pel delta de l’Ebre. A la tarda, s’ha reunit amb la PDE i ha visitat el Departament de Canvi Climàtic d’Eurecat a Amposta.

Autor: