“Esquerra Republicana som els únics que des de 2009 hem denunciat el paper de l’Estat amb Bombita i els únics que hem exigit passos per a que la seva gestió es faci des de Deltebre”, així de taxatiu ha estat el portaveu republicà Joan Alginet, durant la roda de premsa prèvia al ple ordinari del mes de març. Alginet ha exposat la proposta que es debatrà aquest dimecres per tal de sol·licitar a l’Estat espanyol  la cessió de  la gestió de la finca de Bombita al municipi de Deltebre. Els republicans  avisen al govern de Lluís Soler que “no deixarem que s’apropiï de la definició del model i els usos de la finca en benefici polític”. A més han acusat a Enlairem Deltebre d’oportunisme polític al portar ara a debat, la cessió de la gestió de la Finca  sense cap consens previ amb la resta de grups municipals en representació al consistori. “Bombita es estratègica pel present i futur de Deltebre, i el govern de Lluís Soler vol capitalitzar com sempre les grans qüestions en benefici electoral propi. Ho hem vist en la gestió de la pandèmia o amb el POUM. Ara aquestes actituds sobren, ara cal anar més units i coordinats que mai per demanar a Madrid el que mereixem com a municipi” ha expressat Alginet.

En aquest sentit el portaveu republicà ha volgut recordar la feina feta pels republicans des de l’any 2009 fins a dia d’avui en la defensa de la titularitat de la finca en favor del municipi i de la seva gestió. “Va ser Esquerra la que va presentar el 2013 a les Corts espanyoles una Proposició no de llei per a la creació d’una la Comissió Mixta per a la gestió de la Finca de Bombita i qui van formular preguntes a la ministra de Medi Ambient per part del diputat a Madrid Alfred Bosch o el senador ebrenc Miquel Aubà durant l’any 2013 i el 2018” ha reivindicat Joan Alginet. A més ha recordat , que “va ser la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya la que va aprovar el 30 d’octubre de 2013 i a petició d’Esquerra,la resolució que defensava la transferència de la titularitat de la finca al municipi de Deltebre.”  Finalment han recordat que en clau local, Esquerra Republicana – Més Deltebre anaven a presentar al desembre de 2018 una moció al ple de l’ajuntament de en aquest sentit  i per pressions” i marcar conjuntament l’acció política, la van retirar.

“Al desembre de 2018, quan Esquerra Republicana ho va proposar no tocava, ens van dir que havíem de tenir unitat d’acció i plantejar-ho d’una altra manera. Després de dos anys sense tenir-ne coneixement de cap gestió, ens diuen que és el moment i sense cap consens previ” ha sentenciat el portaveu d’Esquerra Deltebre.

Finalment el portaveu republicà ha demanat un debat seré, productiu i participatiu per definir el futur de la finca i les possibilitats ambientals, turístiques i agrícoles que se li poden oferir un cop s’accepti la cessió al municipi de Deltebre per part de l’Estat. “Hem de garantir l’ecosistema i el seu desenvolupament turístic de la mà d’activitats tradicionals i agrícoles, que generaran un gran pol d’atracció sostenible a l’hemidelta esquerre” ha expressat el portaveu republicà. Per aquesta raó, Esquerra considera que el bagatge i coneixement de la finca de la Societat de Caçadors Sant Miquel de la Cava “és inqüestionable”.

Recollida d’al·legacions al Pla de protecció del delta de l’Ebre

Els republicans han secundat també la iniciativa de l’Ajuntament de Deltebre en coordinació amb la Comunitat de Regants de l’Esquerra de presentar al·legacions al “Plan de Proteccion del Delta del Ebro” publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO). El portaveu adjunt Carlos Bel ha comunicat que fins el dia 30 de març estaran tots els dimecres i divendres de 18h a 20h i els dissabtes de 10h a 12h a la seu que els republicans tenen a Deltebre a l’Avinguda Robert Graupera, 159, per tal de que la ciutadania i actors afectats pugui signar el màxim d’al·legacions possibles. “Deltebre com a municipi més afectat pel pla del govern espanyol ha de donar una clara resposta amb milers d’al·legacions per tal de fer veure a Madrid i posteriorment a Europa, que l’estratègia del ministeri condueix a la desaparició del delta de l’Ebre” ha manifestat Carlos Bel.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.