El 22,54% de les tècniques especialistes d’educació infantil (TEEI) ha secundat la primera vaga del sector a Catalunya convocada per aquest divendres, segons dades del Departament d’Educació fins a les 12.00 hores. Aquestes xifres corresponen als centre que han comunicat el seguiment, un total de 142 persones del sistema públic. Per serveis territorials, on hi ha més seguiment és a Terres de l’Ebre, amb un 41,67%, i a Tarragona, amb un 38,46%. La Plataforma d’Interines TEEI i la CGT han convocat l’aturada, que compta amb el suport d’altres sindicats com l’USTEC, en contra de l'”abús de temporalitat” que pateix el sector des de fa 15 anys. Les TEEI s’han concentrar primer davant del Departament d’Educació i més tard a la plaça Sant Jaume.

El seguiment més baix fins al migdia es donava a Girona, amb un 3,41%. A Lleida era del 15,63%, a Barcelona Comarques del 18,39%, a Catalunya Central del 19,05%, al Maresme i Vallès Oriental del 20,24%, al Baix Llobregat del 22,95%, al Vallès Occidental del 24,42% i al Consorci d’Educació de Barcelona del 36,73%.

Les treballadores critiquen que porten des del curs 2004-2005 treballant en aules d’infantil de P3 amb places d’interinatge. Afegeixen que les oposicions que s’han convocat ara arriben molt tard i amb un número de places inferior tant a les necessitats com a les treballadores actuals. La CGT ha reclamat aturar aquestes oposicions, punt que no comparteix USTEC, i negociar amb Educació un acord per garantir l’estabilitat de les TEEI com a treballadores públiques.

En concret, s’han convocat 756 places, quan hi ha 883 TEEI treballant actualment. La Plataforma i la CGT calculen que les necessitats arriben a 1.800 places. La vaga és una de les vies per denunciar aquesta situació però també s’han iniciat accions judicials.

A banda de la situació contractual, critiquen que tampoc se’ls reconeix la seva tasca educativa i demanen valorar tot el personal que contribueix al funcionament de les escoles.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va reconèixer aquest dijous que s’havia “abusat” de la interinitat amb les TEEI però va posar en valor que per primera vegada s’han convocat oposicions per al sector i que aquestes s’havien negociat amb els sindicats majoritaris de les meses de la que formen part les TEEI. A més, va assegurar que la voluntat d’Educació és que totes les TEEI de més de 55 anys que portin més de 15 treballant “puguin tenir garantit continuar treballant si no s’aproven les oposicions”.

Unes 200 persones s’han aplegat a la plaça Sant Jaume. Des d’USTEC·STEs, Iolanda Segura, ha explicat que hi ha treballadores que porten entre deu i quinze anys treballant “en una situació de frau de llei”, ja que el seu lloc de treball “encara no ha estat estabilitat”, amb un “abús de temporalitat”.

Judith Rivera, portaveu de la Intersindicat-CSC, ha apuntat que el Departament d’Educació és el responsable d’estabilitzar la situació d’aquestes interines. “Com que no ho van fer en el moment que tocava ara de forma arbitrària i injusta han convocat un sistema d’oposicions que l’únic que pot provocar és que algunes es quedin sense feina i d’altres es vegin obligades a desplaçar el seu lloc de treball”, s’ha queixat.

Martina Sanz, que és tècnica en una escola de Terres de l’Ebre, ha explicat que porta 14 anys treballant per al mateix centre, i ha lamentat que ara s’hagi d’enfrontar a una oposició i competir amb altres companyes.

Autor: