Esquerra Republicana ha fet balanç de la seua victòria a les Terres de l’Ebre, on es van tornar a imposar per novena vegada consecutiva des de les eleccions europees del 2014. Els republicans senten que el seu projecte a l’Ebre està consolidat i que els resultats han referendat les seves apostes, com l’ampliació de l’Hospital de Tortosa o la retirada del monument franquista. De fet, a l’Ebre s’han mantingut al voltant del 30% dels vots quan al conjunt del país Esquerra ha obtingut un 21%.

Le Terres de l’Ebre són el bastió dels republicans, on encadenen la seua vuitena victòria electoral consecutiva des de les generals del 2015, tot i que també havien guanyat les europees del 2014 i van quedar per davant en nombre d’alcaldies a les municipals del 2015.

Esquerra s’avança així per 30.000 vots i un escó a Junts, que va quedar en segona posició a l’Ebre. Una victòria pírrica al conjunt del país que no es tradueix a les Terres de l’Ebre, on els republicans guanyen amb el 32% dels vots, a una distància d’11 punts respecte el segon partit més votat, Junts per Catalunya. Són també quasi 10 punts més que els vots que Esquerra ha obtingut a tot Catalunya. “La veritat és que estem molt satisfets perquè paulativament anem consolidant esta hegemonia dels republicans aquí a l’Ebre”, celebra Alfons Montserrat, president de la federació d’ERC a les Terres de l’Ebre.

En 14 dels 52 municipis ebrencs, Esquerra ha obtingut més d’un 40% dels vots. I per primer cop, en aquestes eleccions s’han imposat a les quatre comarques, també a la Terra Alta, on al 2017 havien guanyat els post-convergents. “Intentarem des d’aquesta responsabilitat que se’ns dona de la ciutadania donar-li resposta. Ens sentim deutors respecte la gent de l’Ebre i ens sentim compromesos”, assegura el diputat electe d’ERC, Lluís Salvadó.

Dels cinc diputats d’Esquerra per Tarragona, dos seran de les Terres de l’Ebre. A el rapitenc Lluís Salvadó, que ja ho va ser la passada legislatura, es suma Maria Jesús Viña. Per primer cop Esquerra guanya unes eleccions catalanes al conjunt de les tres EMD de Tortosa i a la ciutat. “Qui marca els resultats són les urnes i ens veiem molt recolçats per poder portar endavant el projecte d’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta i la retirada del monument franquista del mig del riu”, afirma Maria Jesús Viña, la diputada electa d’ERC.

Aquests resultats obliguen als republicans a complir els seus compromisos, ha assegurat Salvadó. Com ara impulsar una nou ens de representativitat de les Terres de l’Ebre equiparable a la vegueria.

Periodista.