La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha fixat en més de 46.000 hectàrees les afectacions en el cultiu d’olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena (8.750 a les Terres de l’Ebre). Jordà ha fet aquest divendres diverses visites a finques d’oliveres de la comarca de les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys originats en aquest cultiu.

En el marc de les visites, Teresa Jordà s’ha compromès “a treballar i buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i trobar de manera conjunta mesures estructurals a curt i mitjà termini per poder ser capaços de tirar el sector endavant”.

Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han realitzat aquesta setmana, una vegada desglaçada la neu, la valoració dels danys que la nevada del 9 i 10 de gener ha deixat principalment al conreu de l’olivera. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

L’afectació més important a les Terres de l’Ebre és la ruptura de branques d’olivera. La collita de l’oliva ja havia acabat, però gruixos de fins a 60 cm de neu han deixat una afectació amb major o menor grau en 8.750 hectàrees principalment a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

A la Terra Alta, hi ha al voltant d’un 70% dels arbres amb alguna ruptura de branques, que anirien des d’un 20% a un 80% de branques trencades segons la tipologia de les oliveres. Les que presenten més danys son les oliveres velles i les que tenen de 5 a 20 anys. També cal dir que els arbres entre 3 i 5 anys amb una densitat de brancatge important són els que han patit més danys, amb una afectació del 50-70% de branques. Aquest fet, juntament amb els danys estructurals importants, comprometen la viabilitat econòmica de la plantació. El 90% de la superfície d’olivera de la comarca (aproximadament) té incidència amb més d’un 20% dels arbres afectats amb branques a terra. Del total de 4.900 ha de cultiu que hi ha a la comarca, es considera que han estat afectades, amb diferent grau, unes 4.500 ha.

A la Ribera d’Ebre, en municipis com Tivissa, la Palma d’Ebre, Garcia, Rasquera i zones puntuals d’Ascó i Flix, hi ha danys estructurals que poden superar el 60% de les branques. És en aquests municipis la producció de l’any vinent i en molts casos la dels 2-3 anys següents estarà compromesa fins que no es recuperi la massa foliar perduda. El 55% de la superfície d’olivera de la comarca (aproximadament) té incidència amb més d’un 20% dels arbres afectats amb branques a terra. Del total de 7.120 ha de cultiu a la comarca, es considera que han estat afectades unes 3.900 ha, algunes amb un grau molt alt d’afectació.

Al Baix Ebre, la nevada es va donar en llocs puntuals com el Perelló i Tivenys, amb gruixos d’uns 15 cm. Es consideren afectades unes 350 hectàrees, en petits graus d’afectació.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.