Resten cinc dies pel traspàs de poders a la Casa Blanca entre Donald Trump i Joe Biden. Tot el món n’està pendent, i les Terres de l’Ebre no en són una excepció. Les decisions que es prenen a Amèrica del Nord també afecten casa nostra, especialment al sector agroalimentari. L’octubre del 2019 Trump va incrementar un 25% els aranzels, i això ha fet que, per a moltes empreses del territori, exportar a Estats Units sigui pràcticament impossible.

Oli Flix va néixer l’any 1988. Aquesta petita empresa de la Ribera d’Ebre va començar venent oli als comerços locals, però ben aviat es va expandir per tot l’Estat. Des de fa nou anys, exporten també als Estats Units, concretament a Los Ángeles, però amb la pujada dels aranzels de Donald Trump no obtenen beneficis per fer-ho.

I és que l’octubre de 2019 Donald Trump va incrementar les taxes de l’oli envasat d’un 3,5% a un 25%, fet que impossibilita les exportacions de les empreses, que no suporten el cost aranzelari. De fet, des de la DOP Terra Alta asseguren que les vendes a Estats Units han baixat dràsticament, fent que l’any 2020 només s’exportés al país un 1% del total de la producció. La situació es repeteix en altres sectors com són el dels cítrics o el del vi. Des del celler Lafou de Batea confien que l’arribada de Joe Biden al poder relaxi la quota i, per fi, puguin expandir el seu producte en terres americanes.

Mentre que en el segon trimestre de l’any 2019 la DO Terra Alta va exportar fins a 716 hectolitres de vi a Amèrica del Nord, amb l’arribada del tercer trimestre i coincidint amb la pujada dels aranzels, se’n van exportar només 250.

 

Autor: