La Taula de Consens del Delta de l’Ebre demarà “responsabilitats” per la inacció en aquesta zona. Després d’una primera visita sobre el terreny per valorar els efectes del temporal Filomena, els representants de la Taula han pogut constatar que ha provocat danys “greus” a les zones més vulnerables. És el cas, per exemple, de la barra del Trabucador, els calaixos de Buda, la bassa de l’Arena, la finca Bombita o les platges de la Marquesa, Riumar i l’Arenal. En aquest sentit, l’organització demana que s’actuï de forma “urgent” i “coordinada”, donant compliment als compromisos assolits per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Departament de Territori i Sostenibilitat del Govern.

Per a la Taula de Consens, els “retrets” mostren una falta de voluntat “real” d’actuar per salvar el delta de l’Ebre amb mesures de “reforç i protecció” de la línia de costa davant de futurs temporals, així com de recuperació d’espais fortament castigats per anteriors episodis. “El Delta és un espai d’un alt valor mediambiental, si al final desapareix algú en serà el responsable”, han avisat els seus membres.

I és que creuen que “de res” serveixen les “bones paraules” i les “dilatacions en el temps”. Alcaldes i regants han acordat sol·licitar al Ministeri una declaració d’emergència que impliqui també la participació de la Generalitat de forma corresponsable respecte el finançament i l’execució. Paral·lelament, la Taula de Consens ha assegurat que continuarà treballant en la via administrativa i institucional per a que la seva reclamació d’actuacions tingui una resposta “ràpida i efectiva”.

Autor: