Les federacions esportives catalanes agrupades a la UFEC han emès aquest dilluns un comunicat conjunt en el que denuncien que el quart tancament de les instal·lacions esportives que entre el 7 i el 17 de gener ha anunciat el Govern de la Generalitat significarà “un cop de mort a l’esport català i els farà tornar als índexs de pràctica esportiva dels anys 80” i han anunciat una nova demanda al Tribunal de Justícia de Catalunya contra aquesta decisió, que consideren “injusta, arbitrària i sense fonament”, i demanen a l’administració catalana “una rectificació i assumpció de responsabilitats”.

Aquest nou tancament de les instal·lacions s’uneix a l’allargament de la prohibició de les competicions esportives d’àmbit català en benefici de les espanyoles. “Això és una incongruència venint del Govern català. Si les competicions espanyoles es poden fer, les nostres també”, defensa Ramon Basiana, president de la Federació Catalana de Patinatge.

N’estem farts”, és el clam unànime que arriba des de les federacions. Després de mesos sense poder competir i de patir el confinament, les restriccions horàries i de competicions, l’esport català i de base ha d’afrontar ara un nou tancament que des de les federacions esportives es considera “injust i arbitrari”.

Fins i tot ha sorgit una plataforma que, sota el nom de ‘Ja n’hi ha prou’, vol ser un moviment reivindicatiu que lluiti per poder recuperar l’activitat del sector. “Ja és hora que el món de L’ESPORT diguem #Prou. Uneix-te a la plataforma reivindicativa. Volem fer esport, complim tots els protocols, però ja n’hi ha prou de pagar els plats trencats!!!“, diu la plataforma en un manifest publicat en un compte de Twitter obert en les últimes hores.

La UFEC també ha distribuit un video en el que Gerard Esteva, el seu president, asegura que “la majoria de les altres comunitats de l’Estat no només s’està practicant esport, sinó que moltes ho estan fent amb públic i això és un greuge comparatiu”. “Practicar esport és segur i només un 0,28% per cent del total dels contagis s’han produït durant la pràctica esportiva, segons dades del ministeri de Sanitat”, ha recordat Esteva.

En el comunicat, la UFEC i les federacions catalanes es queixen perquè “altres sectors no han patit noves restriccions que anul·len completament la seva activitat, sinó que segueixen funcionant”.

L’esport és segur i ho ha demostrat tot el sector amb la confecció i aplicació de protocols de seguretat molt restrictius i amb una traçabilitat molt confiable. A més, l’esport no contagia sinó que l’activitat esportiva millora la salut de la ciutadania per lluitar en millors condicions contra la Covid-19“, asseguren les federacions i la UFEC en el comunicat.

Al marge d’això, les federacions consideren que les indemnitzacions anunciades de 15 milions d’euros per aquest nou tancament són totalment insuficients. “Les pèrdues mensuals del sector són de 70 milions d’euros mensuals, per tant demanem compensacions que estiguin a l’altura del que representa l’esport català en el seu conjunt i en el teixit productiu català”, diuen.

Les noves limitacions a la pràctica esportiva, vigents del dia 7 al 17 de gener, són les següents:

  • El confinament territorial s’estableix en l’àmbit municipal. En l’àmbit de l’esport, es pot sortir del municipi corresponent per assistir a competició estatal, internacional o professional. Està permès la pràctica esportiva individual a l’aire lliure entre municipis limítrofs.
  • La pràctica esportiva a l’aire lliure dins del municipi es limita a grups de fins sis persones (incloent el personal tècnic, en el seu cas).
  • Tancament d’equipaments esportius coberts, a excepció de les piscines.
  • Obertura de piscines per pràctica individual, amb aforament màxim del 30% i control d’accés. Es permet l’ús de vestidors.
  • Obertura d’equipaments esportius descoberts per pràctica individual o en grups de fins a sis persones (incloent el personal tècnic, en el seu cas), amb aforament màxim del 50% i control d’accés. No es permet l’ús de vestidors a excepció dels usuaris de piscines.
  • La competició d’àmbit català resta suspesa.
  • Està permesa la  celebració de competició estatal, internacional o professional

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.