El realitzador Màrius Pons Múria, autor de la premiada internacionalment El Periple, la vella llum d’Europa (2018), ha presentat el tràiler de la seva última pel·lícula L’espill, una comèdia romàntica basada en el drama de l’exili de l’Hilari Arasa, narbonés anomenat popularment “Le petit Puigdemont”, i el viatge de retorn als seus orígens situats a Camarles. Un recorregut vital de la mà de dos grans cineastes inclassificables, Jean Eustache i Jean-Claude Imbert.

Trailer l’Espill 2020 from Segula Films on Vimeo.

Sinopsi

L’Hilaire Arasa és un dels adolescents protagonistes de la pel·lícula de Jean Eustache “Mes petites amoureuses” (1974). Rodejat de l’atmosfera dels fills de l’emigració espanyola, l’Hilaire forma part de la generació de joves dels barris obrers de la Narbona dels anys 60.

55 anys després d’haver marxat, Hilaire torna al seu poble natal, Camarles, per descobrir l’Espanya de presos polítics i exiliats catalans, un viatge interior de retorn al Delta, al llegat repressiu de la postguerra, però també al seu primer gran amor de joventut.

Des del prisma centralista francès, Hilaire teixeix en la memòria dels fets col·lectius pels quals la seva família va haver de marxar a l’exili després de la Guerra Civil Espanyola, un trauma transgeneracional encara viu, el dels vencedors sobre els vençuts.

Les forces de seguretat de l’Estat espanyol, al crit del “a por ellos!”, carreguen contra la ciutadania que defensa les urnes del referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre de 2017, mitjançant la resistència pacífica. Hilaire és un exiliat-emigrat espanyol de nacionalitat francesa, però se sent “català”. Davant les imatges, amb seixanta anys a l’esquena, torna a sentir la mateixa ràbia de quan era un nen.

L’Hilaire Arasa viu la infantesa narbonesa menyspreat per francesos, algerians, portuguesos, italians, gitanos… al crit de“Españoles de mierda”, Hilaire s’ha de defensar amb els punys: “allí va ser on vaig aprendre que significa ser europeu”.

Entre el cercle de carnissers, formatgers, restauradors i clients del mercat central de Narbona, el coneixen pel sobrenom de “Le petit Puigdemont”. Hilaire defensa el procés sobiranista de Catalunya, busca respostes sobre l’actual silenci d’Europa davant de l’Espanya dels exiliats i les dures sentències de presó dels líders polítics independentistes catalans.

Integrador social de professió, posseeix una llarga experiència en exclusió social, en reformatoris juvenils; ara l’Hilaire està prejubilat, però continua trobant-se amb els seus antics alumnes, ara companys de festa, que li donen les gràcies per la seva mà dura. Combina el savoir-vivre dels carrers narbonesos, amb les imatges de la contracultura del seu cinema, també amb les seves nombroses i diverses aventures que durant tota la vida l’han fet saltar de relació en relació sense trobar mai l’amor veritable.

Però, amb l’arribada de la pandèmia global de la covid-19 i la tancada de fronteres, de cop el protagonista desapareix.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.