El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui, per unanimitat, la presentació d’al·legacions a l’Esquema Provisional de Temes Importants (ETI) corresponents al procés de revisió del tercer cicle dels plans hidrològics, un document previ al pla hidrològic de conca de l’Ebre (2021-2027). Les al·legacions, que han estat elaborades pel jurista mediambientalista Ramon Nadal i el doctor en biologia Carles Ibàñez per encàrrec de l’Ajuntament d’Amposta, s’han fet arribar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Les al·legacions presentades es centren en la fitxa 09 de l’ETI del pla hidrològic que fa referència a la resiliència del Delta de l’Ebre, una fitxa que l’ens comarcal reclama que es revisi i actualitzi, ja que en aquest document es nega que existeixen pèrdues netes significatives de superfície emergida i del volum de material sedimentari. “El delta de l’Ebre és un espai vulnerable, al qual s’ha d’afegir l’impacte del canvi climàtic. Calen actuacions per a millorar la resiliència del Delta i la seua costa, per permetre la pervivència dels valors econòmics, socials i ambientals d’aquest espai”, ha manifestat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.

Pel que fa a les actuacions que es proposa realitzar en el document d’al·legacions presentat a la CHE, s’inclou la restauració del flux de l’aigua i sediment al riu Ebre seguint directrius científiques i tècniques, l’increment dels cabals ecològics per garantir la supervivència del Delta i el bon estat ecològic del riu, així com la restauració d’una amplada de platja suficient en els punts que sigui necessari per a minimitzar els danys dels temporals.

En un altre ordre de coses, el ple ha aprovat l’ampliació de l’addenda al contracte programa entre el departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Consell Comarcal del Baix Ebre per la implementació de mesures extraordinàries en relació amb l’impacte social de la pandèmia de la Covid-19 durant l’exercici 2020.

D’altra banda, el plenari ha aprovat el conveni amb el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià per tal de mantenir les funcions de responsable administratiu i financer del programa de desenvolupament territorial per a l’aplicació de la metodologia Leader en el programa de desenvolupament rural; així com un conveni amb Acciona Agua per al patrocini dels premis comarcals Baix Ebre, a través del qual l’empresa subvenciona aquests premis amb una aportació de 4.875 euros.

També s’ha donat llum verd al conveni amb la Universitat de Lleida per tal que els seus estudiants puguen fer pràctiques acadèmiques en l’àmbit dels serveis del Consell Comarcal del Baix Ebre. Les bases i la convocatòria de l’atorgament d’ajuts per a l’adquisició de llibres i material curricular per al curs 2020-2021 és un altre dels punts que s’ha aprovat en la sessió ordinària d’avui.

Per la seua banda, la consellera comarcal Maria Jesús Casals, del grup del PSC, ha presentat la renúncia al càrrec per motius personals.

Finalment, en l’apartat de les mocions el ple ha aprovat la proposta del grup comarcal d’Esquerra Republicana de rebuig a la invasió de competències que suposa la Llei Espanyola, ja que implica una pèrdua d’autonomia per aquells territoris que tenen un model propi de seguretat i emergències com és el cas de Catalunya. La moció ha rebut el suport de Junts per Catalunya i Movem i el vot en contra del PSC i Ciutadans.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.