Un grup d’entitats conservacionistes han fet públic un extens comunicat sobre les actuacions que s’han fet després del temporal Glòria a la barra del Trabucador. Aquestes entitats manifesten que el transport transversal d’arenes de la costa externa a la interna, que es produeix majoritàriament durant els forts temporals, és imprescindible per a garantir l’amplada del Trabucador, la seva migració i, per tant, la seva sostenibilitat física.

Asseguren que totes les actuacions humanes que han tingut com a objectiu augmentar la rigidesa de la barra, no solament han fracassat, sinó que han fet augmentar la seva vulnerabilitat. Intentar mantenir una posició fixa del Trabucador és, en tots els termes, la pitjor solució. Per aquestes entitats cal que tota actuació o projecte siguin avaluats adequadament des del punt de vista del dinamisme geològic, així com dels impactes que poden arribar a ocasionar sobre el patrimoni natural. Propugnen que “l’alternativa zero” ha de ser considerada seriosament.

Respecte l’activitat salinera a la punta de la Banya és perfectament compatible amb la conservació dels seus valors naturals, però no és imprescindible. En tot cas el manteniment futur de l’activitat comercial de les salines passa per buscar alternatives a l’accés per terra durant els episodis de trencament del Trabucador, sigui traslladant part de l’activitat industrial fora de la punta de la Banya o sigui mitjançant la navegació.

Les entitats que donen suport a aquest manifest són El Grup d’Estudis i comunicació ambiental Graëllsia, DEPANA, la Plataforma en defensa de l’Ebre, Seo/Birdlife, Ecologistes en Acció, Plancton divulgació i Serveis Marins, l’Associació Ornitològica Picampall, L’Omeda grup verd, el GEPEC, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans i Ecologistes de Catalunya

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.