Biòlegs, empreses de serveis mediambientals i biodiversitat i l’empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, Infosa, alerten  en un comunicat que “si no es pot continuar l’activitat salinera es posarà en perill l’existència dels flamencs al Delta de l’Ebre, una de les zones de cria més importants de la Mediterrània”. També expliquen que els flamencs i la resta d’ocells que viuen a la Punta de la Banya “depenen en gran part de les zones humides generades per l’activitat salinera, ja que l’alta densitat de sal afavoreix la proliferació d’algues i microorganismes, en especial de les artèmies que són la font principal d’aliment dels ocells”.

Infosa ha volgut recorda que, “amb els seus propis mitjans” i la Direcció General de Costes de l’Estat, han “aconseguit restaurar el Trabucador amb esforços majúsculs durant els darrers mesos, tot i que no deixa de ser una solució provisional. La gran amenaça dels temporals que puguin arribar aquesta tardor, fa que aquests esforços i els diners invertits siguin del tot insuficients per assegurar el futur d’aquest indret únic de nidificació d’aus a la Mediterrània”.

Biòlegs i empreses de serveis mediambientals i biodiversitat han manifestat recentment que és “imperatiu” que les administracions facin un treball de vigilància i manteniment a la zona emprant dragues o mitjans similars que vetllin per la consolidació de la barra. “S’ha de poder preservar l’estabilitat del Trabucador i garantir l’accés per carretera o ans al contrari, l’activitat salinera deixarà de ser possible. En conseqüència, tota la zona s’assecaria, deixant de ser favorable per a multitud d’ocells aquàtics, entre ells els flamencs”.

Empreses de caràcter mediambiental com Limonium – Societat d’actuacions ambientals, Daurica – Serveis ambientals i de biodiversitat i Audouin Birding Tours – Empresa d’activitats ambientals, han donat suport explícit a les mesures proposades per Infosa, donat el seu respecte a l’entorn i la biodiversitat de la zona.

Infosa s’ha compromès a revegetar tot l’istme del Trabucador amb la creació de comunitats de vegetació halòfila i psammòfila que contribueixin a la fixació de la sorra i un posterior manteniment, “si aquestes dragues són contractades”. L’empresa gestora de les Salines de la Trinitat també ha remarcat: “Gran part, aquesta decisió i responsabilitat de revegetació i manteniment amb dragues recau en el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural (Departament de Territori i Sostenibilitat)) i la delegació de Costes de Tarragona, a qui demanem responsabilitat a l’hora d’afrontar el problema”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.