Amb 240 vots, el riu Ebre i la navegació fluvial es van coronar en quarta posició a la llista dels 7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa. A bord del vaixell turístic Lo Sirgador, avui descobrirem la importància que tenia este riu en temps de la Corona d’Aragó i, també, la transcendència mediambiental. Tot i que el riu Ebre no és un patrimoni propi de Tortosa, des de Lo Sirgador van considerar que el riu Ebre i la seua navegació fluvial mereixien formar part dels 7 Tresors del Patrimoni cultural de Tortosa.

El patró del vaixell, Jordi Domingo, i la community manager de Lo Sirgador, Irene López, van presentar la candidatura per tal que la importància històrica de la navegació a través del riu Ebre i de Tortosa, amb la seua ubicació a mig camí entre les capitals més importants de la Corona d’Aragó i com a punt de pas privilegiat durant segles. Tortosa és, així, una de les ciutats que més va saber aprofitar el riu mentre aquest era navegable comercialment.

Cal recordar que Tortosa era punt de pas obligat per traslladar-se des de Barcelona a València per terra i era croera de les navegacions fluvials i marítimes. Gran part de les mercaderies de terra endins arribaven al Mediterrani per Tortosa i a l’inrevés, mitjançant els tradicionals llaguts, construïts a les drassanes tortosines amb la fusta que duien els raiers per l’Ebre des de terres riu amunt.

El riu Ebre en l’actualitat

Amb els anys, la importància de l’Ebre per a la indústria ha comportat la construcció de més de 150 embassaments, controlant el cabal ecològic segons l’aigua que porten. La seua gestió està comportant que 150.000 tones de sediments baixen a l’any pel riu Ebre, enfront dels 20 milions de tones a principis del segle XX. Això provoca un dèficit molt important per a la desembocadura del Delta de l’Ebre, amb problemes com la regressió, que no es contemplen per l’administració segons el geòleg Álvaro Arasa.

Incloure el riu Ebre i la navegabilitat fluvial a la llista representativa de tresors culturals del món del Bureau Internacional de Capitals Culturals pot crear interés en l’explotació del riu Ebre. “Mos agradaria que s’impulsés més les activitats del riu, que hi hagués més activitat a la vora, que hi haguessen més xiringuitos, que hi haguessen més barques movent-se amunt i avall” explica Domingo. “També, una cosa molt bona, seria que es recuperés l’antic camí de sirga que és el que arrastrava els llaguts per part dels sirgadors” afegeix.

L’objectiu de la campanya “7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa”, organitzada per l’associació Capital de la Cultura Catalana amb el suport de l’ajuntament de Tortosa, és promoure i divulgar el patrimoni cultural de Tortosa d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs seleccionats i elegits. A més, pretén establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer la riquesa patrimonial de Tortosa alhora que es promou la participació ciutadana.

👤 Redactor a L’Ebre Notícies, l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.
⛓ @MontecinoValls a Twitter, Facebook, Linkedin i Instagram.