El Cos d’Agents Rurals demana molta prudència i la màxima col·laboració ciutadana per evitar negligències entorn a l’ús de material pirotècnic durant la revetlla de Sant Joan i els dies anteriors i posteriors.

El Decret 64/1995, de 7 de març, sobre mesures de prevenció d’incendis forestals estableix que està totalment prohibit fer focs d’esbarjo o llençar coets, globus, focs d’artifici, fanalets o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta.

Els agents recomanen que si es llencen coets, es faci sempre en direcció contrària a la zona forestal i a les zones agrícoles amb conreu de cereal.  Precisament, tenint en compte que la meteorologia actual ha demorat els treballs de la sega en aquests conreus, des del Cos d’Agents Rurals es demana no llençar cap tipus de material pirotècnic prop de terrenys agrícoles pel gran risc d’incendi que pot suposar.

Cartell normativa revetlla de Sant Joan
Cartell normativa revetlla de Sant Joan

67 incendis forestals els darrers 5 anys

El llançament de material pirotècnic i la realització de fogueres ha provocat 67 incendis forestals entre els anys 2015-2019 i ha cremat un total de 124,22 hectàrees, de les quals 102,79 han sigut forestals.

Gràfica incendis forestals a causa de petards
Gràfica incendis forestals a causa de petards

L’any passat es van produir un total de 10 incendis forestals provocats per aquesta causa, que van cremar 12,53 hectàrees.

Dispositiu especial dels Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals ha organitzat, com en anys anteriors, un operatiu de vigilància especial per prevenir incendis forestals durant els dies previs a la revetlla en què s’intensifica la vigilància sobre l’ús de material pirotècnic i la localització de fogueres. En concret, es farà control sobre la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d’ús de material pirotècnic prop de zones forestals i susceptibles de provocar incendis forestals, com ara solars urbans amb vegetació propers a zones forestals. En el cas d’observar alguna foguera que comporti perill, els Agents Rurals traslladaran la incidència a l’Ajuntament o la policia local per tal que adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d’incendi forestal.

 

Un revetlla marcada per la COVID-19

La revetlla d’enguany estarà marcada per les mesures restrictives derivades de l’emergència sanitària. Per aquest motiu és més important que mai seguir totes les recomanacions establertes per Protecció Civil, especialment pel que fa les mesures d’higiene, de respecte a la distància física i a evitar concentracions o aglomeracions de gent.

Per celebrar un Sant Joan amb responsabilitat i seguretat, es recomana fer-ho amb grups reduïts i dins l’entorn familiar. Aquests noves mesures, però, no poden fer abaixar la guàrdia sobre les recomanacions de seguretat pròpies de tots els anys. Qualsevol negligència pot comportar l’inici d’un incendi forestal que sobrecarregaria encara més els serveis sanitaris i d’emergències.

Donades les actuals circumstàncies i la incertesa fins fa pocs dies de les mesures aplicables a la diada d’enguany, a dia d’avui s’han sol·licitat aproximadament la meitat d’autoritzacions per a fogueres o activitats amb foc que les registrades en anys anteriors.

 

Dispositiu de la Flama del Canigó

A moltes poblacions de Catalunya i com activitat tradicional, les fogueres de Sant Joan s’encenen amb l’arribada de  la Flama del Canigó. Per garantir que el recorregut es fa amb seguretat i vetllant per la prevenció d’incendis, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) i Òmnium Cultural han creat un registre específic per a poder fer seguiment dels trajectes i de les mesures de seguretat entre tots els equips de foc encarregats de traslladar la flama des del Canigó fins a totes les poblacions del país.

Degut a l’emergència sanitària, l’accés al cim del Canigó està limitat i per això s’ha instal·lat un punt de recepció de la flama al Coll d’Ares (Ripollès). Dins el dispositiu específic per evitar incendis forestals, els Agents Rurals hi desplaçaran la Unitat de Suport d’Actuacions Especials (USAE) per fer seguiment del recorregut de la flama des del cim del Canigó fins al punt de recepció, una zona abrupta i amb una deficient xarxa de comunicació.

A més, com ja s’ha fet en els darrers anys, el Cos d’Agents Rurals té previst un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà.

Normativa flama del Canigó
Normativa flama del Canigó

Aquesta col·laboració entre el DARPA i Òmnium Cultural es va iniciar l’any 2017 amb la signatura del protocol entre l’aleshores consellera, Meritxell Serret, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, amb l’objectiu de garantir la seguretat i la prevenció d’incendis en el transport de la flama arreu del país.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.