La colònia de flamencs del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha assolit aquesta temporada el rècord històric des que l’espècie va començar a criar en aquest indret, el 1992. Concretament, l’últim cens, elaborat per primer cop amb imatges de dron, amb el suport de l’Àrea Regional a les Terres de l’Ebre del Cos d’Agents Rurals, ha registrat un total de 4.303 parelles reproductores el 22 de maig, la qual cosa suposa 1.300 més que el 2019.

Evolució del nombre de parelles reproductores de flamencs (1992-2020) al delta de l’Ebre

Les 4.303 parelles de 2020 s’han situat molt per sobre de la mitjana (1.523,7 parelles) des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat. En els primers anys la població reproductora va oscil·lar entre 251 i 1.677 parelles. A partir del 2006 es va iniciar una tendència a l’alça, amb un màxim històric de 3.139 parelles el 2009, que es va trencar el 2013. Llavors va començar un període advers de 4 anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles), relacionat amb problemes amb el gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) i la guineu (Vulpes vulpes). Gràcies a la implementació d’accions de control dirigides a ambdues espècies, s’han tornat a recuperar, i fins i tot superar amb escreix, els valors del període 2006 – 2012, assolint enguany el màxim històric absolut.

Nombre de parelles reproductores

Aquesta és l’única colònia existent de l’espècie a Catalunya, i s’ubica en un dic de les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita. El trencament recurrent de la barra del Trabucador des del temporal Gloria i, posteriorment, les condicions de confinament arran de la COVID-19 han provocat que el seguiment de la colònia no s’hagi pogut desenvolupar al detall d’altres anys. No obstant això, tot sembla indicar que la reproducció s’hagi avançat algunes setmanes i, en aquests moments, algunes parelles ja estan tenint cura dels primers polls.

Una de les espècies més emblemàtiques

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. La població total de flamencs (adults i immadurs no reproductors) presenta fortes fluctuacions estacionals, amb una presència màxima a l’hivern (amb uns 12.500 exemplars de mitjana), i una mínima a la primavera-estiu (amb uns 5.000-6.000 exemplars de mitjana), precisament en el període durant el qual es reprodueix. Tot i que va fer alguns intents al Delta a les dècades de 1970-80, no és fins al 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se amb èxit en aquest indret. Al 1992, s’hi van instal·lar 251 parelles, per bé que un vol d’una aeronau a baixa altitud va fer abandonar tota la colònia. Fins al moment, la reproducció ha tingut èxit en 24 ocasions.

L’anellament de polls de flamenc, suspès El delta de l’Ebre forma part la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network, entitat que aplega 7 països de la conca mediterrània, des de Mauritània fins a Turquia, que coordina el seguiment i l’anellament de flamencs. Fins al 2019, al Parc Natural del Delta de l’Ebre s’han anellat 4.370 exemplars de flamenc, la qual cosa ha permès observar-los en un total de 14 països, com ara França (36% de les observacions), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s’han registrat observacions a indrets molt més llunyans com ara Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

L’anellament de flamencs és una activitat científica que requereix la participació d’unes 250 persones, entre tècnics i voluntaris. Les característiques d’aquesta activitat (reunions multitudinàries, transport per accedir a la zona d’anellament, etc.) fan que en l’escenari de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 no sigui aconsellable la seva realització. Per aquest motiu, el Parc Natural del Delta de l’Ebre ha pres la decisió de suspendre l’anellament de flamenc de 2020, que previsiblement s’havia de portar a terme aquest juliol.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.