Els diputats d’ERC s’abstindran a la sisena pròrroga de l’estat d’alarma, que es votarà el dimecres 3 de juny al Congrés, després d’arribar a un acord amb el govern espanyol. Segons l’acord, quan les unitats territorials de referència arribin a la fase 3 del pla de desescalada seran les comunitats autònomes les autoritats competents delegades per decidir i executar les mesures pertinents, amb excepció a les mesures de llibertat de circulació, i proposaran elles mateixes al Ministeri de Sanitat la superació de fase. A més, el pacte contempla que un cop s’arribi a acord sobre el pla de recuperació europeu el govern espanyol “impulsi mecanismes per a la participació de les comunitats” per la gestió de fons.

A més, assenyalen que hi ha la “voluntat” aquesta pròrroga, de 15 dies, sigui la darrera que es vota.

L’acord per arribar a la pròrroga

Al text de l’acord, el govern espanyol es compromet “sempre que sigui possible” a prioritzar mesures normatives i legals de caràcter menys excepcional que l’estat d’alarma en un futur, així com a “desvincular” de la mesura les propostes econòmiques i socials per superar la crisi.

S’analitzaran les reformes legals necessàries per enfortir la resposta a la pandèmia, i s’analitzarà la Llei orgànica 4/1981 d’estats d’alarma, excepció i setge i totes les lleis sanitàries per millorar i, en el seu cas, articular un mecanisme alternatiu a l’estat d’alarma, que pugui garantir la cogovernança amb les comunitats i incrementar la protecció dels drets fonamentals i llibertats ciutadanes davant una situació anàloga a la patida“, remarquen.

Totes aquestes reformes legals es presentaran a la comissió d’avaluació que es crearà al Congrés per ser tramitades en 3 mesos des de la creació per a la seva aprovació. Aquí també es tractarà la reserva estratègia de material sanitari i del seu autoabastiment perquè la ciutadania estigui “més protegida“.

D’altra banda, també s’impulsaran els canvis normatius necessaris perquè en la disposició addicional 21a del decret 11/2020 de 31 de març s’estengui, en termes similars, als treballadors per compte aliè residents fora del territori confinat però que treballen dins d’aquest territori. Aquest seria el cas dels treballadors de la Conca d’Òdena, que ERC ha explicat que tindran una prestació equivalent als que viuen a la zona, que ja va ser reconeguda com a baixa laboral.

ERC “força” el govern espanyol

Esquerra força el retorn de competències del govern espanyol“, han celebrat els republicans, que han remarcat que l’executiu espanyol “s’ha vist forçat a replantejar la seva postura” després del “toc d’atenció” d’ERC en la negociació fallida per la pròrroga anterior.

ERC ha celebrat els punts de l’acord aconseguit amb el govern espanyol, i ha remarcat la “recuperació de competències” i el fet que el govern espanyol eviti la implantació de l’estat d’alarma els propers mesos i “es respectin els drets fonamentals i les llibertats“.

ERC ha volgut remarcar que, tot i no incloure’s explícitament a l’acord, el govern espanyol “ja ha expressat públicament” la voluntat de tornar a reunir la taula de diàleg entre governs un cop s’entri a la ‘nova normalitat.

En aquest sentit, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha celebrat que s’hagi recuperat “la via del diàleg” i ha insistit que la negociació es reprendrà un cop superada l’emergència. En declaracions a TV3, Aragonès ha reivindicat el paper d’ERC i ha dit que “si algú pensava que expulsaria ERC de la seva capacitat d’incidència, s’equivoca“.

L’acord ha estat validat per la Permanent Nacional d’ERC, reunida d’urgència aquesta tarda, i està a l’espera de ratificar-se dilluns a l’Executiva Nacional. ERC va votar en contra de la quarta i cinquena pròrrogues de l’estat d’alarma.

Autor: