El treball presentat pel doctor de Deltebre Jesús Pérez, basat en l’assaig clínic Ozonoterapia como tratamiento preventivo en personal sanitario expuesto a Covid-19, ha estat admès en el I Congreso Virtual Multidisciplinar Covid 19 que es celebra del 27 al 30 de maig i que està organitzat per l’Asociación Española de Divulgación Científica.

L’ozonoteràpia és una tècnica que utilitza l’ozó com a agent terapèutic. L’ozó és una forma al·lotròpica del oxigen que té una alta capacitat oxidant i de modulació del sistema immunitari. És per això que està especialment indicat per infeccions de tipus viral ja que oxida la càpsula del virus i l’inactiva i per tant, evita la resposta inflamatòria aguda del sistema immunitari que provoca la infecció i provoca insuficiència respiratòria. Evita la coneguda “tempesta de citocines inflamatòries” a nivell pulmonar. L’aplicació terapèutica de l’ozó es fa per via endovenosa a dosis molt baixes per mitjà de sèrum fisiològic.

L’objectiu de l’assaig era el d’avaluar els efectes de l’ozonoteràpia intravenosa preventiva en un grup de treballadors sanitaris sans exposats diàriament a pacients afectats per Covid-19 durant la pandèmia.

L’estudi es va fer en un grup de 60 treballadors voluntaris sans. La teràpia va consistir en administrar ozó intravenós una vegada per setmana. La mitjana d’edat dels treballadors era 50 anys i la majoria d’ells van mostrar una bona tolerància al tractament i cap d’ells va tenir efectes secundaris greus. Com a resultat la majoria dels sanitaris no ha presentat símptomes compatibles amb el Covid-19 i només d’un d’ells, per tant un 2% de la mostra, va presentar símptomes lleus compatibles amb el Covid-19 des de març fins a l’actualitat.

Com a conclusió i en base als resultats obtinguts i la inexistència de tractament o vacuna efectiva es pot considerar l’ozonoteràpia endovenosa com un tractament profilàctic i terapèutic efectiu per a sanitaris exposats a pacients afectats per el Covid-19 durant la pandèmia.

La participació en aquest congrés és un gran pas en el reconeixement de la teràpia amb ozó dins de la comunitat científica i mèdica.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.