Amb “molta il·lusió i moltes ganes” de recuperar l’activitat estroncada i aturada des de mitjan març per la crisi del coronavirus. Sense perdre l’ànim optimista, Alexandra Rigol ha obert aquest divendres al matí les portes de l’espai interior del bar Les Mikeles de Masdenverge després de gairebé dues setmanes amb l’activitat limitada a la terrassa exterior. “Entre el 50% de fora i el 40% de dins farem bona feina”, prediu. No tots els establiments de municipis de menys 10.000 habitants ho han fet aquest primer dia de flexibilització de les condicions per part del govern espanyol. Tampoc la majoria de clients eren conscients de l’avançament de la mesura, inicialment prevista per dilluns, amb la fase 2 del desconfinament.

Ja fa dies que Rigol havia reorganitzat a consciència l’espai interior del seu bar, reubicant les taules i cadires per adaptar-se a la nova normativa que, a banda de limitar l’aforament, obliga també a mantenir una distància mínima de dos metres. Aquest divendres, i gairebé per sorpresa, ha arribat el moment que els clients ja poden accedir a l’interior i ocupar aquestes taules –encara no es permet consumir a la barra-. Tot i això, la majoria dels que s’han acostat a l’establiment, sigui pel fet que no coneixien aquesta nova circumstància o preferien l’ombra del carrer, continuaven asseguts a la terrassa exterior.

La reobertura interior, però, obre noves perspectives per al sector dels bars i restaurants en zones rurals de les Terres de l’Ebre després d’un període “duríssim” de pràcticament dos mesos de tancament. Especialment per a Rigol, a qui la crisi del coronavirus i la declaració de l’estat d’alarma va agafar només cinc mesos després de fer-se càrrec del bar, en un moment encara d’incertesa sobre la resposta cap al seu negoci en un poble petit, Masdenverge, de poc més d’un miler d’habitants i situat a les portes de la plana interior del Montsià.

Amb la terrassa ampliada i en funcionament des de l’arribada de la fase 1, fa gairebé dos setmanes, la posada en marxa de l’espai interior, en un establiment on també es preparen i serveixen menjars tots els dies de la setmana, suposa un punt de suport important per reactivar l’activitat. Tot i admetre que les restriccions “limiten força” el potencial del negoci, entén que en municipis petits com Masdenverge o amb locals “grans” com el seu –l’aforament total se situa entre les 80 i 90 persones-, la combinació de la part exterior i la interior donarà opcions de treballar.

Preferència interior amb els menjars

En el cas dels bars i restaurants de les Terres de l’Ebre, però, la disponibilitat de l’espai interior pot resultar un element diferencial. “Obrir dins ens ajudarà molt, sobretot, amb els esmorzars forquilla molt típics de la zona. A la gent no els agrada massa estar fora. Prefereixen estar dins i gaudir una estona de la companyia dels amics i xalar amb menjars típics, com anguiles, callos i potes, coses contundents, en un lloc privat i més reservat que en una terrassa. No som gent tant de terrassa com la de ciutat”, conclou.

Malgrat les dificultats, la mestressa del bar les Mikeles veu amb cert optimisme la sortida de l’actua pou social i econòmic, a diferència del que va passar fa una dècada. “Aquesta no és una crisi de feina, és sanitària: ens ha aturat de cop i costarà una mica reactivar fins que tots sectors puguin tornar a començar. Però quan ens reactivem ens anirà bé perquè no és per manca de feina sinó una aturada per causa sanitària. Un cop tots puguem reprendre tots tenim la il·lusió i les ganes de tornar a començar”, reflexiona.

Autor: