Les morts diàries per coronavirus a Espanya han davallat fins a les 102 en les últimes 24 hores, segons ha informat aquest dissabte el Ministeri de Sanitat. Es tracta de 36 finats menys que ahir divendres (138), 115 menys que dijous (217) i la xifra més baixa des que es va declarar l’estat d’alarma. En paral·lel, el número de positius confirmats per PCR es manté molt contingut: 539 nous casos –i una taxa d’increment del 0,23%- en comparació amb els 549 de fa 24 hores. En total, des de l’inici de la pandèmia per la covid-19 s’han registrat 27.563 morts i 230.698 contagis arreu de l’estat espanyol. Pel que fa a les hospitalitzacions, hi ha hagut 258 nous ingressos -346 ahir- i tan sols 10 entrades a l’UCI, 19 menys que fa 24 hores.

Madrid (100) i Castella i Lleó (54) són les dues comunitats amb més ingressats per coronavirus en aquesta darrera jornada, tot i que hi ha diverses comunitats com Catalunya, les Balears i Navarra amb unes ‘dubtoses’ 0 hospitalitzacions que podrien alterar la xifra en els propers dies. Pel que fa a nous casos de covid-19 a les Unitats de Cures Intensives (UCI), Andalusia (4) i Madrid (3) encapçalen la taula, tot i que –segons el Ministeri de Sanitat- Catalunya ha notificat 0 ingressos a la UCI en les últimes 24 hores. En total, 11.463 persones han passat per la UCI per mirar de superar el coronavirus i ja hi ha hagut fins a 124.450 pacients hospitalitzats en tota la pandèmia.

“Sense brots actius a cap comunitat autònoma”

El número de nous contagis es manté estable al voltant dels 500 casos des de fa uns dies“, ha apuntat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha volgut destacar l’enorme esforç en la vigilància precoç i l’increment de proves diagnòstiques a la mínima sospita. “Tot i l’augment considerable de proves PCR arreu de l’Estat no hem experimentat una pujada destacable del nombre de positius. De fet, no s’han detectat brots actius en cap comunitat autònoma“, ha precisat Simón, que ha posat igualment la lupa sobre la xifra de morts per coronavirus -102-, la més baixa des de l’inici de l’estat d’alarma.

Seqüeles del coronavirus: respiratòries, renals i neuronals

En paral·lel, el coordinador del Ministeri de Sanitat ha parlat de les seqüeles en pacients amb covid-19. “Hi ha pocs estudis, encara, que permetin valorar les conseqüències del coronavirus. Però està clar que estan lligades a la gravetat del quadre sofert pel pacient“, ha avançat Simón, que ha parlat de seqüeles respiratòries, neuronals o renals. “En alguns casos pot quedar una certa fibrosi i una disminució de la capacitat pulmonar a mig i llarg termini. I també s’han detectat casos d’insuficiència renal i danys neurològics, sobretot en pacients d’edat avançada“, ha apuntat sense entrar en més detalls el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

De fet, Simón ha afegit que diversos centres –com l’Hospital Clínic de Barcelona- estan liderant diferents estudis per aprofundir en aquestes seqüeles del coronavirus.

Autor: