Al març havien de començar les preinscripcions dels centres escolars però amb la crisi sanitària s’ha endarreritfins just avui en els centres d’educació primària i secundària obligatòria. Ho fan de moment, però, de forma telemàtica i a partir del 19 de maig presencialment. Això sí, només es podrà accedir al centre en qüestió demanant cita prèvia. Així, des d’avui 13 de maig i fins al dia 22 es pot fer la preinscripció escolar per als ensenyaments de primer i segon cicle d’educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria.

Com fer la preinscripció telemàtica

Enguany, de forma preventiva s’ofereix la possibilitat de realitzar la preinscripció de forma telemàtica com a forma preferible. Mitjançant el portal web de preinscripcions de la Generalitat es pot accedir a tota la informació i els tràmits en línia. Per tant, s’elimina la necessitat de presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre, quedant substituïda per un formulari telemàtic i enviar la documentació necessària, escanejada o fotografiada, al centre demanat en primera opció a través del seu correu electrònic oficial.

Per tal de realitzar la preinscripció virtual a educació infantil, primària i ESO s’han de dirigir a la pàgina web de preinscripcions de la Generalitat. Clicant a l’oferta d’estudis a preinscriure (educació infantil (primer cicle) i educació infantil (segon cicle), primària i secundària obligatòria). Dins la pàgina s’hi troba l’opció de “Sol·licitud de preinscripció”. Entrant-hi s’especifica informació bàsica, com ara la documentació que es necessita per poder-la fer (el llibre de família, el DNI del sol·licitant i, si en té, el del futur alumne). En casos concrets, per exemple si l’alumne està en situació d’acolliment, si el sol·licitant és estranger o per al·legar criteris de prioritat, cal acreditar informació complementària. Els criteris es poden consultar a la web de documentació i criteris de prioritat. A sota de tot de la pàgina indica les dos formes de preinscripció, telemàtica i presencial, i pitjant al botó “Ves-hi” et condueix al formulari de preinscripció.

Quan s’han enviat les dades s’obté un resguard de la sol·licitud que s’ha d’enviar  amb la documentació escanejada o fotografia al centre demanat en primera opció per correu electrònic. El centre respondrà a assegurant que ha rebut la petició.

La preinscripció presencial

Les famílies que no disposen de mitjans per realitzar la preinscripció telemàtica poden fer-ho presencialment a partir del 19 de maig i fins al 22 de maig, ambdós inclosos. Només es pot fer demanant cita prèvia al centre escollit en primera opció (aquí es poden trobar tots les de les Terres de l’Ebre) trucant per telèfon. També es pot efectuar a través d’internet, des dels webs de cadascun dels centres i des del web del Departament d’Educació, durant les 24 hores del dia.

Els horaris dependran de cada centre escolar, determinats segons les necessitats d’acord amb les cites demanades. Esta informació s’ubicarà en un lloc visible a la pàgina web de cada centre, amb tota la informació sobre l’horari, correu electrònic, telèfon i l’eina per demanar  cita prèvia.

Per dubtes es pot trucar al 012 o al Departament d’Educació al 93 400 69 00 . El telèfon dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre és el 977 448 711.

Seguretat en realitzar la preinscripció presencial

Les gestions les ha de dur a terme, a poder ser, una sola persona. En el cas de persones de grups d’especial vulnerabilitat o en període de confinament, o que presenten símptomes, poden autoritzar per escrit a una altra persona a portar la sol·licitud i la documentació. Esta ha de portar-se al centre per escanejar-la o fotocopia-la. Es demana que ja estigue emplenada de casa o portar un bolígraf propi. Es recorda la recomanació de portar mascareta i guants.

El Departament d’Ensenyament ja està fent arribar als centres tot el material necessari per a garantir la seguretat de tothom qui s’implique amb les preinscripcions. En el cas dels centres concertats, tot i que Ensenyament no pot comprar material sí s’ha compromés a pagar tot l’EPI que es compre per realitzar les preinscripcions.

Foto: Cedida

Dates dels tràmits per al curs 2020-2021

La llista de sol·licituds amb la puntuació provisional sortirà el 29 de maig del 2020. Es podran presentar reclamacions del 2 al 5 de juny de 2020 i, una vegada resoltes, la llista de sol·licituds amb la puntuació es publicarà el 9 de juny del 2020. El sorteig del número de desempat s’efectuarà el 9 de juny a les 11 h, amb la publicació de la llista ordenada definitiva l’11 de juny. En el cas de les sol·licituds que no han obtingut cap assignació (assignació d’ofici), l’ampliació de petició de centres serà del 26 al 29 de juny del 2020. L’oferta final de places escolars serà el 6 de juliol i la llista d’alumnes admesos i llista d’espera, el 7 de juliol del 2020.

Per una altra banda, el calendari de matriculació per al curs escolar 2020-2021 s’ha alterat, també. El primer cicle d’educació infantil podrà formalitzar la matrícula entre el 17 i el 23 de juny, el segon cicle d’educació infantil, primària i ESO, del 13 al 17 de juliol. Els centres han de gestionar els tràmits a través de cites prèvies, utilitzant l’eina corporativa o el telèfon. També es podrà substituir la gestió presencial per a la confirmació de matrícula i l’enviament de la documentació necessària a través d’un correu electrònic a l’escola o institut.

Preinscripció i matriculació per a batxillerat i cicles formatius

La preinscripció d’estudis postobligatoris, batxillerat i cicles formatius de formació professional, mantenen la forma telemàtica ja habitual. En el cas del batxillerat, la preinscripció serà entre el 27 de maig i el 3 de juny. Els cicles formatius de grau mitjà tindran les preinscripcions del 2 al 8 de juny i els de grau superior entre el 10 i el 17 de juny.

El calendari de matriculació per al curs escolar 2020-2021, en els estudis postobligatoris són de batxillerat del 8 al 14 de juliol i els cicles formatius entre l’1 i el 7 de setembre. Els centres gestionaran els tràmits mitjançant cites prèvies amb l’eina corporativa o per telèfon. Igual que en els estudis obligatoris, es podrà substituir la gestió presencial per a la confirmació de matrícula i l’enviament de la documentació necessària a través d’un correu electrònic al centre educatiu.

Portes obertes virtuals

Pel tancament de centres per la COVID-19, molts no han pogut realitzar les jornades de portes obertes. Per compensar-ho, els centres han d’incloure informació a la pàgina web amb tot el detall possible de les característiques del centre i del seu projecte educatiu oferint, així, tota la informació que les famílies necessiten per a fer la tria.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.