L’Ajuntament de Deltebre durà a aprovació, aquest dimecres, un Pla de Reactivació Socioeconòmica que planteja, d’entrada, 50 mesures per afrontar la crisi derivada de la situació de la pandèmia. Proposa accions immediates per a famílies i negocis amb dificultats però també accions sectorials de futur. El programa estrella serà ‘L’EuroDelta, la moneda de Deltebre’. Es tracta de targetes moneder per a famílies amb dificultats o que han perdut poder adquisitiu, que es podran bescanviar als comerços i equipaments locals per compres de primera necessitat. També es vol incentivar un Marketplace local així com l’accés gratuït a Internet en espais públics.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha presentat el Pla de Reactivació Socioeconomica que s’anirà desenvolupant, punt per punt, en els propers plenaris. Per dur a terme aquest “full de ruta”, s’anirà revisant periòdicament el pressupost d’enguany, de 16,65 milions d’euros, i adaptant-lo “a les conseqüències socials i econòmiques del pas del temporal Glòria i la crisi sanitària de la covid-19”. L’Ajuntament també aplicarà “un pla de reducció de despeses improductives”, com són els subministraments.

Soler també ha avançat que el calendari fiscal es modificarà, s’endarrerirà el pagament dels tributs locals fins als segon semestre d’enguany, es podran fraccionar i es donaran ajuts per afrontar-los a aquelles famílies que més ho necessitin. “Qui menys pugui, menys pagarà”, ha recordat. També es mantindran els curts termini de pagaments a proveïdors. “Hem d’adaptar els programes actuals a la situació perquè ningú quedi enrere”, ha afegit Soler.

Un dels programes “innovadors” que inclou el Pla és l’EuroDelta. Es tracta d’un programa d’ajuts per les famílies que han patit un perjudici econòmic amb la crisi sanitària i que han perdut poder adquisitiu. Amb aquesta targeta moneder es podran fer compres de primera necessitat al comerç i els negocis locals. “Estem parlant d’alimentació, material escolar, reparacions o quotes en equipaments municipals”, ha detallat l’alcalde de Deltebre. “Quan es posi en funcionament complementarà els ajuts socials que ja es donen i es dinamitzarà el teixit comercial del municipi”, ha destacat. L’Ajuntament de Deltebre vol dinamitzar un nou Marketplace local i de l’entorn més immediat, per vendre a domicili.

En el sector econòmic, s’enfortirà les bases d’incentius a la dinamització econòmica. “Tots aquells que s’han vist obligats a tancar, com a mínim, el període de tancament se’ls haurà de descomptar dels tributs locals i caldrà anar més enllà i compensar, per exemple, amb ajuts al lloguer o l’IBI”, ha exemplificat. També es treballarà una campanya publicitària per ajudar el sector turístic i quedarà pendent la redacció del nou POUM, que es preveia aprovar aquesta primavera.

Autor: