Des de la declaració de l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha iniciat un conjunt d’actuacions tecnològiques i organitzatives per tal que aquest afecti el mínim possible al funcionament de tasques vinculades a la gestió de la Política Agrària Comuna (PAC).

El personal del Departament no ha deixat de treballar, mitjançant la modalitat de teletreball, per a seguir donant el servei necessari al sector agrari, agroalimentari, forestal, pesquer, i rural, realitzant les adaptacions necessàries, i mostrant, així, el seu compromís amb el sector.

Gràcies a l’actual sistema de presentació telemàtica de la Declaració Única Agrària (DUN), que el DARP ha impulsat els darrers anys, juntament amb l’esforç de les entitats col·laboradores, tot plegat està permetent la presentació de sol·licituds dels agricultors. A data d’avui, 16/4/2020, hi ha un total de 19.771 DUNs presentades, que si bé és una xifra per sota de l’habitual en aquestes dates, sí que reflecteix l’esforç per a continuar amb la presentació de declaracions.

Des del primer moment, el Departament d’Agricultura, conscient de les implicacions que l’estat d’alarma podia implicar en la gestió de la PAC, ha fet arribar de manera anticipada al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació una bateria de propostes de flexibilització dels requisits dels ajuts per als beneficiaris, així com altres per a millorar la gestió una vegada es produeixi el desconfinament. La major part d’aquestes han estat ja traslladades de manera favorable a la Comissió Europea.

Una de les mesures que ja s’ha materialitzat és l’allargament de diferents terminis, com és la nova data del 15 de juny per a presentar la DUN i del 30 de juny per a fer-ne modificacions. El DARP també ha allargat el termini per a presentar les sol·licituds d’ajuts de reconversió i/o reestructuració de vinya fins a 15 dies després de l’aixecament de l’estat d’alarma.

I per tal de simplificar encara més la gestió, el DARP impulsa l’aplicació FotoDUN, una app per a enviar fotografies geoetiquetades que permet que es puguin seguir gestionant, en aquests moments de confinament, adaptant diversos tràmits per part dels agricultors i agricultores, i augmentant l’eficiència dels tràmits establerts. En aquest sentit, s’ha establert en l’Ordre del CGE 2020, publicada dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que per als ajuts a inversions la visita de no inici del personal tècnic del DARP no serà necessària si es pot verificar que les actuacions no s’han iniciat a través de fotografies geoetiquetades, realitzades i enviades per la persona sol·licitant mitjançant l’aplicació FotoDUN posteriorment a la presentació de la sol·licitud d’ajut.

En aquesta línia de treball, d’utilització de noves tecnologies i simplificació per als sol·licitants dels ajuts, el DARP ampliarà els controls mitjançant la utilització d‘imatges gratuïtes del satèl·lit Sentinel2 per a fer verificacions a través del ‘monitoratge’, informant de manera preventiva els agricultors, i facilitant, així, el compliment dels requisits.

Aquests controls, que incorporen metodologies de teledetecció millorades mitjançant la intel·ligència artificial, es duran a terme en les comarques de la Segarra, per a tots els ajuts directes, i a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Alt Empordà, i Baix Empordà per als ajuts associats a l’arròs i per a l’ajut a la gestió sostenible del cultiu de l’arròs.

Una altra de les actuacions que continua realitzant-se amb normalitat són els pagaments dels ajuts de la campanya 2019. A partir del 9 d’abril de 2020 s’ha abonat els ajuts associats al sector d’oví i cabrum (pagament final del 100%), els ajuts agroambientals de gestió sostenible de zones humides (5.706.000 € a 1.553 beneficiaris), i els de gestió de la fertilització (211.000 € a 149 beneficiaris).

Durant el mes d’abril està previst que s’acabi de finalitzar els pagaments de tots els ajuts directes, inclòs el pagament del 100% dels ajuts dissociats (Pagament bàsic, Pagament Verd, Complement de Joves Agricutors i Petits), arribant a la quantitat de més de 265.000.000 euros d’import global d’aquests ajuts. Pel que fa a la resta de línies d’ajuts agroambientals, s’està acabant de realitzar els controls per a fer el pagament quan abans millor. En aquest grup s’hi inclou la mesura de la producció integrada, la dels sistemes alternatius a la lluita química, i la de gestió i recuperació de prats de dall.

Pel que fa a les mesures de producció ecològica, agrícola i ramadera, també estan en fase de controls, i el pagament s’efectuarà amb la major brevetat que sigui possible.

En relació als ajuts a la Competitivitat, s’està treballant per a finalitzar les concessions de la convocatòria 2019 que manquen. S’ha resolt l’ajut a la primera instal·lació de joves agricultors, i a la diversificació agrària; i es treballa per a tenir a punt els corresponents a la mitigació del canvi climàtic i a la millora de la competitivitat el més aviat possible.

Finalment, i amb l’objectiu de facilitar de manera àgil, eficient i profitosa la nombrosa informació generada en l’àmbit de la PAC, el DARP continua actualitzant el catàleg de dades obertes. Així, ja estan disponibles les dades del Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) de 2020, en el web de dades obertes de la Generalitat.

Com a novetat, a partir d’aquest any, les dades s’ofereixen també en format GeoPackage, que és un format lliure. Una altra novetat a destacar en aquest àmbit és la publicació d’un nou servei WFS (Web Feature Service), que inclou les dades del Mapa de Cultius i del SIGPAC dels darrers anys. Fins el moment, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació disposava de diferents serveis WMS (Web Map Service), entre ells el d’Agricultura, i ara, el DARP fa un pas més enllà i posa en marxa l’esmentat servei WFS d’Agricultura.

Aquest nou servei, permetrà accedir a la mateixa informació que el WMS disponible fins ara, però amb els avantatges propis del format WFS. Treballar amb un servei WFS és l’equivalent a treballar amb capes vectorials, només que en lloc de tenir els fitxers en local o en xarxa, estan disponibles online.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.