El Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Terra Alta ja pot comercialitzar la varietat de raïm negre Morenillo. Aquesta era una reivindicació històrica per a una varietat de raïm que es cultiva únicament a la zona de producció de la DO terraltina i on existeixen vinyes amb gairebé cent anys. En canvi, estava exclosa de la llista de varietats comercials de l’estat espanyol i malgrat haver demanat oficialment a l’INCAVI la seva regularització, ja fa 12 anys, no s’acceptava. Ara, el Morenillo ja consta en el plec de condicions del consell Regulador com a una varietat autoritzada.

El sector vitivinícola de la Terra Alta ha renascut en l’última dècada abanderat amb una de les seves varietats autòctones, la Garnatxa (o Vernatxa, com li diuen els terraltins), sobretot blanca però també negra. Produir la tercera part mundial d’aquesta varietat ha servit per oferir un valor diferenciat i per defensar-la com el distintiu de qualitat, guanyat a pols per la Denominació d’Origen i els cellers de la comarca. Però la Garnatxa no és l’única varietat autòctona de la Terra Alta ni li és exclusiva. A l’arc mediterrani se’n produeixen més de 200.000 hectàrees.

L’única varietat que només es pot trobar a la zona de producció que conformen els dotze pobles terraltins és el raïm negre Morenillo. Fins ara, el Morenillo no formava part de la llista de varietats de raïm comercials que configura l’estat espanyol i això impedia que la DO Terra Alta la inclogués entre les varietats recomanades i/o autoritzades. No apareixia als etiquetatges, es generaven molts entrebancs amb la certificació dels vins i en alguns casos es registrava com a hectàrea de producció d’altres varietats, tot «esperant que es fes justícia» amb una varietat centenària i singular, molt adaptada a la zona de producció de la Terra Alta.

La varietat de cep negra Morenillo estava molt estesa a la comarca de la Terra Alta fa diverses dècades. Quan el vi de la comarca es va començar a pagar per grau alcohòlic, color i quantitat de producció, molts pagesos van optar per arrencar-la i buscar una alternativa ja que es tracta d’un raïm que no té cap d’aquests tres atributs. Amb els efectes del canvi climàtic, als vins de la Terra Alta ni els falta graduació ni color i el Morenillo s’ha convertit en una varietat que s’adapta molt bé a les qualitats del vi que més demanda el consumidor. Tant en vins monovarietals -que ja produeixen alguns cellers amb excel·lents resultats de qualitat-, com aportant un percentatge de Morenillo al cupatge, s’aconsegueixen uns vins negres amb menys graduació, menys acidesa i molt frescos, que és que el demanda avui en dia el consumidor de vi.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.