La diputada de Junts per Catalunya (JxCat), Mònica Sales, ha estat un dels primers ebrencs donats d’alta després d’haver estat diagnosticada amb coronavirus. Ha passat 15 dies confinada i incomunicada a casa seua, a Jesús. Assegura que l’aïllament i la solitud han estat difícils, però que l’escriptura ha estat un dels seus principals salvavides psicològics.

El contacte amb un possible infectat que havia estat a Madrid durant el primer brot li podria haver provocat el contagi. Tos durant dies, malestar i una febre lleu la van porta a fer la trucada protocol·lària al 061. Inicialment, diagnosticada com a grip estacional però amb recomanació d’incomunicació durant una setmana al viure amb els seus pares, majors de 70 anys i col·lectiu de risc.

Però al patir un augment sobtat de febre i empitjorar la seua situació, va trucar al telèfon d’Emergències, se la va derivar al CAP del Temple de Tortosa i li van demanar l’aïllament total, seguint els protocols establerts. Va passar a ser considerada “persona infectada amb coronavirus amb aïllament domiciliari, sense prova feta”, segons les seues pròpies paraules, obligada a un confinament de dues setmanes.

Més sola i més aïllada, només obria la porta de la seua habitació per rebre el menjar que li preparaven els seus pares i per anar al bany, cosa que assegura que feia el mínim possible. El bany, després, calia desinfectar-lo. Des del primer dia, va demanar que el seu fill no visqués a la mateixa casa i s’hi va mantenir en contacte a través de videotrucades.

Mònica Sales assegura que és una persona molt ocupada com a diputada, regidora de Jesús i professora de llengua i literatura catalanes, per la qual cosa, el fre total de la seva activitat li va resultar un “xoc molt fort”. I per superar el neguit, va començar a escriure. Un escrit diari relatant la seua situació d’aïllament que ha compartit a les seues xarxes socials.

Va anar tenint controls mèdics habituals via telefònica fins que les dues setmanes van passar i va tocar obrir la porta de l’habitació i sortir. Rememora l’impacte que li va provocar posar-se les sabates de carrer. Una acció habitualment mecànica i sense transcendència li va despertar tot d’emocions, i cert vertigen, per tornar a l’altra vida.

Ara ja torna a fer activitat parlamentària i s’ha reintegrat a la Comissió de seguiment de Cultura com a representant de JxCat, ha participat en reunions telemàtiques del seu grup parlamentari i torna a estar activa com a regidora de Jesús.