En el mostreig previ al segon tractament contra la mosca negra que el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) farà la setmana que ve no s’ha trobat cap larva en tot el tram de l’Ebre. Com ha assenyalat el president del consorci, Joan Alginet, “no significa que la plaga s’hagi erradicat” però sí que s’han fet notar els efectes d’un primer tractament a principis d’any i la crescuda del riu Ebre les últimes setmanes, que s’ha endut les acumulacions d’algues. També es tem que els efectes del temporal Gloria tinguin incidència amb més desenvolupament del mosquit al Delta però ja es preveu fer més tractaments en espais naturals i a més hectàrees d’arrossars.

Després del primer tractament contra la mosca negra que es va poder fer a principis d’any per primer cop en moltes campanyes, els tècnics del COPATE no van poder fer els mostrejos posteriors perquè la CHE no va regular com requerien els cabals del riu. En els mostrejos d’aquest dimecres, previs al segon tractament es farà la setmana que ve, no s’han trobat larves en tot el tram del riu. “Ni una, zero. Però això no vol dir que ho haguem erradicat. Va en funció de la quantitat d’algues que hi ha al riu. En les últimes setmanes, l’Ebre ha baixat amb molt cabal i ha comportat que les altes concentracions de macròfits se les hagi emportat riu avall”, ha assenyalat Alginet.

El calendari dels tractaments es manté i les previsions és ampliar-los de cinc a sis. “Si pressupostàriament i tècnicament es pot, i el calendari ho permet fins i tot intentaríem fer-ne set”, ha apuntat el president del Consorci. Un cop es consolidi l’augment de finançament per part de la Generalitat, quan s’aprovin els pressupostos, i l’aportació de la Diputació de Tarragona, es començarà a negociar amb la delegació del Govern a l’Ebre un nou conveni per al termini màxim que permeti la llei. Si es pot, de quatre anys perquè les futures campanyes estiguin garantides i assegurades amb els paràmetres d’enguany.

Més contundència contra el mosquit
També amb l’últim temporal han crescut les zones del Delta amb llacunes i inundacions. Hi ha espais on els tècnics encara no han pogut accedir però es preveu que la incidència del mosquit a la plana deltaica pugui augmentar. D’entrada, la previsió del COPATE és fer més tractaments als espais naturals i als arrossars perimetrals dels municipis. En el primer cas es passarà de 3 a 4 tractaments durant l’estiu i s’ampliarà la superfície tractada d’arrossars de 3.000 a 4.000 hectàrees. La campanya comença el mes de març.

Autor: