Protecció Civil de la Generalitat manté per avui l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCATper les fortes ventades que es preveuen a la meitat est de Catalunya, Pirineu i Prepirineu. L’episodi es mantindrà de cara a dilluns quan s’esperen més afectacions sobretot a l’entorn urbà de les comarques de Barcelona. A més, Protecció Civil també ha activat en ALERTA el pla NEUCAT per les possibles afectacions demà a les comarques de la Catalunya Central i Girona. El pla INUNCAT també s’ha activat pel fort onatge que afectarà tot el litoral des d’avui i per la previsió de pluges abundants des de dimarts.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 14h un total de 178 trucades relacionades amb el fort vent, que han generat 127 incidències. La majoria de trucades s’han rebut des del Maresme (96 trucades), Vallès Oriental (28) i des del Barcelonès (18 trucades). Pel que fa als municipis més afectats, des de Mataró s’han rebut 66 trucades, i 14 des de Barcelona ciutat. El 76,4% de les trucades s’han derivat als Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona; i la resta als Mossos d’Esquadra i a les policies locals.

De totes les  trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 119 serveis per incidències derivades de les ventades, des de les 9 hores i fins a les 14 hores d’avui diumenge. La Regió d’Emergències més afectada ha estat la Metropolitana Nord, amb gairebé un centenar d’avisos, la major part dels quals al Vallès i al Maresme. Els serveis que atenen els Bombers bàsicament consisteixen en retirar i assegurar elements no estructurals, fer sanejaments de façanes, netejar la calçada d’objectes caiguts i retirar mobiliari urbà malmès amb perill de caiguda. La ciutat on més serveis s’han atès ha estat Mataró, amb una quarantena d’incidències.

Pel que fa a incidències de trànsit, el Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments està tallada la BV-4024 a Coll de Pal per fort vent.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent. També cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca que encara puguin quedar. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

 

Alerta pla NEUCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en ALERTA el pla d’emergències NEUCAT davant la previsió de nevades avui diumenge als Ports a les Terres de l’Ebre, i de cara a la matinada i tot dilluns també a les comarques de Girona, Catalunya Central fins al Montseny.

Avui, i segons l’SMC, es podran acumular 10 cm per sobre dels 900 metres, i la cota rondarà els 700 metres. La previsió per dilluns és que la cota de neu al matí estigui a l’entorn dels 200 metres però esporàdicament més baixa. Després anirà pujant progressivament i se situarà al final del dia entorn dels 400 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 cm.

De cara a la mobilitat per aquestes zones de cara als primers desplaçaments de dilluns, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

El Servei Català de Trànsit recomana als professionals del transport informar-se d’eventuals restriccions a camions pesants demà a Catalunya Central i nord de Girona per possibles nevades.

 

Alerta pla INUNCAT

El pla INUNCAT també s’ha activat aquest matí en ALERTA degut a les previsions del Servei Meteorològic de fort onatge avui diumenge, i sobretot dilluns, a tot el litoral català. Les onades podran superar els 4 metres d’alçada en general, i puntualment es podria arribar a valors de 8 metres d’alçada. Es preveu que sigui un temporal excepcional que afecti el front marítim.

Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d’accessos a les zones pròximes a la costa, i no apropar-se en cap cas al front marítim. A banda de l’onatge, es preveu un episodi de pluja abundant a partir de la nit de dilluns a dimarts. A partir de la tarda de dimarts es preveu el creixement del cabal dels rius a tot el litoral i prelitoral, especialment al nordest, sobretot les conques de la Tordera, Ter, Fluvià i Muga.

No es descarta algun fenomen de crescuda sobtada de de rius i torrents al litoral i prelitoral, en especial la tarda i vespre de dimarts. L’estat dels cursos fluvials també es veurà afectat per l’estat de la mar a la desembocadura. Aquestes afectacions s’aniran concretant amb les noves previsions de demà dilluns.

Foto: Refugi Caro-“Estels del Sud”

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.