Catalunya en Comú ha criticat que “amb l’excusa” de territorialitzar i comarcalitzar alguns jutjats de violència sobre la dona, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “suprimeix” diversos jutjats arreu del territori. Els comuns han assegurat que no és cert que aquests jutjats tenen “escassa càrrega” ja que ha asseverat que “la realitat és que pateixen grans col·lapses per manca de recursos humans i materials”. Des del partit han considerat que la redistribució del sistema judicial “no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència de gènere” i ha afirmat que si es volen prendre mesures per redistribuir la càrrega de treball s’ha de fer sense anar en detriment de les víctimes.

Catalunya en Comú ha explicat que a Catalunya hi ha actualment 19 jutjats exclusius de violència de gènere en actiu i 34 compatibles, que són jutjats de primera instància i d’instrucció que tenen atribuïdes funcions dels de violència sobre les dones però que s’ocupen també d’altres assumptes.

Els comuns han recordat que la llei del 2004 contra la violència de gènere establia que la competència territorial judicial passés de ser el lloc on s’havia comès el crim a el lloc de residència de la dona, per tal de buscar proximitat de les dones a la justícia. “La proposta del TSJC va en la direcció contrària: el canvi de planta i demarcació judicial obstaculitza l’accés a la justícia de les dones que han patit violència, amb la dificultat afegida de la distància que allunya les dones de la justícia i augmentarà la impunitat de les conductes i delictes de violència de gènere”, ha declarat Catalunya en Comú.

Per tot això, han rebutjat l’acord el TSJC i han anunciat que en els propers dies es presentaran mocions als municipis i es realitzaran altres accions institucionals per mostrar la seva oposició.

Autor: