L’Ajuntament de Deltebre aprovarà aquest dimecres en sessió plenària el pressupost de l’exercici de 2020 que s’eleva a 16.658.520 euros, uns 60.000€ més que l’any anterior. La imatge de poble, la projecció econòmica i social del municipi, i la cohesió social són els eixos fonamentals dels nous pressupostos.

Segons ha explicat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, el pressupost planteja inversions rellevants “per tal de seguir creant espais de convivència i punts de trobada per als veïns i veïnes de Deltebre que fomentin la cohesió social” com la piscina exterior Agustí Castellà i la millora del Centre Esportiu del Delta (350.000€), l’entorn del centre de Jesús i Maria (355.000€), el centre social del Barracot (310.000€), l’ampliació del cementiri (60.000€),  la finalització del Parc Fluvial del Delta (85.000€) o l’Espai d’Exposicions (25.000€).

Soler ha detallat que “el pressupost que presentem dóna inici al pla de mandat del govern municipal per seguir transformant Deltebre agafats de la mà de la ciutadania, posant en relleu les partides que fomenten la cohesió social i la projecció econòmica del nostre municipi, i consolidant el treball estructural que hem anat realitzant durant tots aquests anys de govern”.

Una part notable d’aquest treball estructural es centra amb la imatge de poble, la qual segueix sent prioritària per al govern municipal i es planteja una dotació econòmica, sense comptar la inversió, de més d’1.300.000€ que es destinarà al manteniment del nucli urbà de Deltebre i de Riumar, i per al manteniment dels camins rurals i desaigües. El pressupost també contempla el seguiment dels treballs d’adequació de les voreres del municipi, o el progressiu canvi d’enllumenat a LED. Soler ha recordat que “en el darrer mandat vam augmentar en un 220% la dotació destinada a la millora de la imatge de poble i durant el mandat actual seguirem consolidant els nostres esforços per adequar la neteja i el manteniment del nostre municipi”.

El pressupost també reforça les partides que impulsen la cohesió social. Per exemple, la partida de Foment Cultural augmenta en un 30% respecte l’any anterior (un 100% respecte l’any 2014), la d’Ensenyament augmenta en un 90% (un 95% respecte l’any 2014), la de Consell de Dones i Punt Lila en un 36% (un 852% respecte l’any 2014), la de Joventut en un 6% (un 141% respecte l’any 2014), la de Gent Gran en un 100%,etc. A més, la partida de Participació Ciutadana, com a eix transversal, es multiplicarà per quatre en aquest pressupost respecte l’any anterior.

El portaveu del govern municipal, Andreu Curto, ha destacat que “amb l’increment d’aquestes partides volem dotar d’ànima i d’essència els equipaments que hem adequat durant aquests darrers anys, i a la vegada volem posar en valor totes aquelles accions que generen cohesió social entre la ciutadania i que fomenten la bona convivència”

El pressupost presentat segueix donant resposta positiva els indicadors econòmics i segueix estabilitzant l’endeutament municipal en mínims històrics. Passant d’una ràtio d’endeutament que l’any 2013 girava entorn al 100%, a una ràtio que pressupostàriament frega el 40%. A més, aquesta ràtio també contempla la sol·licitud d’un préstec d’1.300.000€ per fer front a part de les inversions.

Ordenances fiscals

Pel que fa a les ordenances fiscals, des del govern de Deltebre s’ha apostat “per congelar els impostos municipals i adaptar les ordenances a les necessitats i realitats de les famílies del municipi”, tal com ha detallat la tinenta d’alcaldia de #DeltebreEficient, Elisabeth Tomàs.

En aquest sentit, les ordenances plantegen quatre novetats destacades. La primera, la introducció de criteris de sostenibilitat com són el cas de la bonificació al 100% a l’impost de circulació del vehicles elèctrics i de la bonificació al 50% dels vehicles mixtes. Però també la reducció de l’IBI del 25% a les famílies o empreses que instal·len plaques fotovoltaiques destinades a l’autoconsum.
Una segona novetat és l’aplicació d’un recàrrec a l’IBI del 50% als immobles que estan sense ocupar per períodes llargs de temps sense causa justificada, per fomentar la sortida d’aquests habitatges al parc de lloguer.
Una altra de les novetats  fa referència a l’impost de la plusvàlua. A partir d’ara, la persona que rebi l’immoble tindrà una bonificació de l’impost del 50% en el cas que aquest esdevingui la seva primera residència. A banda, si és el cas que el sou del beneficiari no supera en un 30% l’índex de suficiència de Catalunya, la bonificació pot arribar al 100%.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.