El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat, per unanimitat, aquest dimecres sol·licitar un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT), anomenat Ebre Bioterritori, que planteja una inversió de 3,5 milions d’euros en el període 2020- 2023, un 50% de la qual es finançarà amb fons europeus FEDER. El projecte Ebre Bioterritori pretén aprofitar el capital natural de les Terres de l’Ebre per incrementar la competitivitat de les empreses ebrenques a través de l’impuls de models de negoci sostenibles i que potencien el capital humà qualificat.

Ebre Bioterritori serà coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre, que ja té experiència en aquest tipus de projectes perquè actualment coordina el PECT EbreBiosfera, i tindrà sis entitats sòcies, cadascuna de les quals impulsarà una operació: Ajuntament de la Ràpita, URV, Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Cluster i Innovation Hub de l’Equipament de la Llar i el Contract (Cenfim), Eurecat Amposta (Centre Tecnològic de Catalunya) i Fundació Cívica Innomnium.

Els socis del PECT Ebre Bioterritori representen l’administració pública, el sistema R+D+I, el sector productiu i empresarial i la societat civil. “La composició del grup de socis garantirà la creació de sinergies, així com la presa de decisions amb una perspectiva global i impacte sobre el conjunt de les Terres de l’Ebre”, ha manifestat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que també ha destacat la importància de la col·laboració entre administracions i agents econòmics i socials del territori per fomentar l’activitat econòmica, millorar els índexs d’ocupació, de benestar i qualitat de vida de les Terres de l’Ebre.

Pel que fa als projectes que es desenvoluparan a través del PECT EbreBioterritori, la Fundació Cívica Innomnium promourà l’emprenedoria cívica i la participació digital de la ciutadania en els processos d’innovació i descoberta emprenedora; Eurecat Amposta, crearà un Living Lab per investigar i proposar solucions innovadores per l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, la gestió de l’aigua o l’ecoturisme; la URV impulsarà un laboratori d’innovació per a l’educació ambiental; el COPATE promourà la marca Reserva de la Biosfera; el Cenfim identificarà els atributs de sostenibilitat que es valoren al sector hàbitat i cal que les empreses comuniquen als seus clients i, finalment, l’Ajuntament de la Ràpita crearà un centre de referència per impulsar nous models de negoci basats en l’economia blava (activitats econòmiques desenvolupades en l’entorn marítim o que utilitzen els seus recursos) que s’instal·larà a l’edifici Duanes.

Per la seua banda, el Consell Comarcal del Baix Ebre serà el coordinador del projecte PECT i establirà un sistema de governança que inclourà els altres consells comarcals ebrencs i la Diputació de Tarragona, que mitjançant un conveni formaran part del consell assessor del PECT.

Aquesta setmana es presentarà la documentació a la direcció general d’Administració Local de la Generalitat i després d’un període d’al·legacions resoldrà la sol·licitud al maig del 2020.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.