El president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Joan Alginet, ha presentat aquest dilluns el nou govern de l’ens , que estarà integrat per ERC, Movem i el PSC. Finalment, Junts per Catalunya no hi formarà part.

El nou govern estarà integrat, a més del president Joan Alginet, pels vicepresidents Josep Maria Lleixà (PSC), alcalde de Mas de Barberans (Residus); Francisco Blanch Batiste (ERC), alcalde de la Fatarella (Territori, Entorn Natural i Gestió Forestal); Josep Ramon Bellaubí (Movem), alcalde de la Sénia (Sanejament); Mercè Pedret (PSC), alcaldessa de Benifallet (Salubritat); Ferran Rosich (ERC), regidor de l’Ajuntament de Móra la Nova (Reserva de la Biosfera); Marta Fornells (Movem), regidora de l’Ajuntament de Pinell de Brai (Energia) i, finalment, Alexis Albiol (ERC), alcalde de Godall (Afers Interns i Transparència). Aquesta última vicepresidència és de nova creació i la de Sanejament i Energia, que abans estava agrupada en una única vicepresidència, aquest mandat s’ha dividit en dues.

La presentació ha tingut lloc al Celler Cooperatiu de Gandesa, a la Terra Alta, lloc simbòlic donat que al 2013 es va presentar la designació de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera.

Tot i que la voluntat del president del COPATE era formar un govern d’unitat de totes les forces polítiques, finalment el govern de l’ens ha quedat integrat per Esquerra, Movem Terres de l’Ebre i el PSC. “No ha estat possible formar un govern d’unitat perquè Junts per Catalunya ha decidit no entrar a formar-ne part, de moment. Amb tot queda la porta oberta perquè s’incorporen més endavant”, ha manifestat Alginet, que també ha destacat la voluntat que el COPATE sigui un ens “instrumental” i no “polític”.

El president, Joan Alginet, ha enumerat alguns dels reptes que té plantejats el COPATE, com ara l’encaix competencial com a ens instrumental dels Consells Comarcals i per connectar i encaixar millor amb les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. “La Ribera d’Ebre i la Terra Alta seran la nostra prioritat. El seu encaix en l’àmbit del COPATE és clau per tenir una coherència de territori i per ampliar la nostra oferta de serveis”. El president ha comunicat també que “les Juntes Generals seran itinerants per totes les Terres de l’Ebre i apostarem per millorar la comunicació i la transparència de l’ens”. El president també ha explicat que “en els propers mesos augmentarem també l’estructura tècnica del consorci per millorar la nostra eficiència i per reforçar àrees amb molt de volum i pes específic com les de Residus, Sanejament o la Reserva de la Biosfera”. Finalment, ha ressaltat que “hem d’establir cooperació institucional amb institucions clau del territori com l’IDECE o el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona per seguir projectat les oportunitats de la Reserva de la Biosfera”.

Pel que fa a la distribució territorial de les vicepresidències, dues corresponen al Baix Ebre, dues al Montsià, dues a la Terra Alta i una a la Ribera d’Ebre. “És un govern equilibrat amb representació de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre i format majoritàriament per alcaldes”, ha dit el president del COPATE. Alginet també ha destacat que per primera vegada el vicepresident de la Reserva de la Biosfera serà de la Ribera d’Ebre. “És un gest claríssim i explícit perquè tots els municipis de la Ribera d’Ebre que van quedar exclosos de la reserva s’hi puguen incorporar”, ha manifestat el president del COPATE.

Pel que fa a la vicepresidència d’Entorn Natural s’ha afegit la nomenclatura de Gestió Forestal, ja que un dels reptes del COPATE és gestió per a la prevenció d’incendis. Finalment, cal destacar la renovació que s’ha produït en el govern del COPATE, ja que només repeteixen dos dels vicepresidents de l’anterior mandat, els alcaldes de la Fatarella i Mas de Barberans.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.