El PSOE ha guanyat les eleccions espanyoles del 10-N amb 120 escons, més de 6,75 milions de vots i el 28% dels sufragis, amb el 99,9% escrutat. Amb tot, queda lluny de les expectatives de millora fixades per Pedro Sánchez amb la repetició electoral dels comicis de l’abril, quan va assolir 123 escons i més de 7,5 milions de vots, quasi doblant els del PP, que ara recupera posicions fins als 87 diputats. Sánchez s’ha imposat a Andalusia, l’Aragó, Canàries, Castella-la Manxa, Madrid, el País Valencià, Extremadura, Balears, la Rioja i Astúries. Per contra, ha perdut la primera posició a Castella i Lleó, Galícia i Múrcia.

Pedro Sánchez ha revalidat la victòria en la quarta vegada que s’ha presentat en unes eleccions al Congrés, però la repetició electoral no li ha servit per ampliar els suports a Espanya, a diferència dels anteriors comicis, en què va sumar 37 escons respecte el 2016. Els resultats més pròxims als actuals són els 121 diputats del 1979 amb Felipe González com a cap de llista i els 125 de Joaquín Almunia de l’any 2000.

El PSOE perd Castella i Lleó, Galícia i Múrcia

Sánchez ha revalidat els bons resultats a Andalusia, superant el PP en un 13%. A Aragó ha aconseguit el 30% dels sufragis, 7 punts per sobre del PP, una situació similar a la de les Canàries i Castella la Manxa, en què també s’imposa superant els populars.

A la Comunitat Madrid ha guanyat al PP amb 2 punts de marge però perd un escó, mentre que a Extremadura s’ha imposat per 12 punts al PP, mantenint els 5 escons. Al País Valencià el PSPV ha mantingut el resultat del 28-A.

A les Balears, Sánchez ha superat al PP malgrat perdre 1 diputat i a Astúries i a la Rioja manté la victòria. Els socialistes mantenen els 4 escons per Euskadi, on la primera posició l’ha aconseguit el PNB.

Pitjor li ha anat a Castella i Lleó, on els socialistes han perdut la primera posició a la comunitat per davant del PP, malgrat mantenir els escons. Els socialistes han perdut també a Galícia, on la primera posició ha estat pel PP, tot i repetir els 10 diputats.

A Múrcia, el PSOE ha passat de primera a tercera força, malgrat mantenir els 3 escons i percentatge de vot. | ACN

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.