El Parlament ha aprovat aquesta tarda la proposta de resolució presentada pel grup de Catalunya en Comú Podem que prohibeix la celebració de correbous a Catalunya. El text aprovat amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions insta al govern a realitzar els canvis necessaris en la regulació de les festes tradicionals amb bous i en la normativa de protecció dels animals perquè les diferents modalitats de correbous es deixin de celebrar a Catalunya i deixin de ser una excepció en la legislació.

Primeres reaccions

El primer a reaccionar ha estat el Partit Demòcrata a les Terres de l’Ebre que ha mostrat novament el seu suport a la tradició dels correbous una vegada el Parlament de Catalunya ha aprovat la proposta de resolució. En aquest sentit, aquesta mateixa tarda, els càrrecs electes i orgànics d’aquesta formació a les Terres de l’Ebre, i en especial els representants dels municipis on es realitza aquesta activitat tradicional, s’han reunit per analitzar la situació.

El PDeCAT reitera que “estarem al costat de les tradicions del territori i defensarem els correbous on faci falta com a element cultural de les Terres de l’Ebre”. De fet, la presidenta de la Vegueria a les Terres de l’Ebre i diputada de Junts per Catalunya, Mònica Sales, ha votat en contra de la proposta. Des del del PDeCAT es demana la creació d’un front comú d’alcaldes i regidors per a la defensa dels correbous. Finalment, el PDeCAT a les Terres de l’Ebre estén la mà a l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre “per sumar conjuntament en la defensa i manteniment d’una tradició plenament arrelada a bona part dels municipis ebrencs”.

D’altra banda, el PSC hambé ha reaccionat des de les Terres de l’Ebre. “Els bous a les Terres  formen part de la nostra cultura popular i tradicional i han estat sempre molt vinculats a la vida de les persones, formen part de la nostra identitat com a poble, de les nostres festes majors, o de les celebracions,  Per això cal preservar i garantir la seva pervivència”, ha argumentat Manel de la Vega, Primer Secretari del PSC a les Terres de l’Ebre.

″Així mateix reconeixem que cal adaptar la Festa dels bous als nous temps, per això cal treballar en benefici de la mateixa i en la salvaguarda del benestar dels animals. Cal fer un front institucional, per això els socialistes de l’Ebre emplacem a tots els grups polítics a fer un front comú institucional en defensa de la festa dels bous. Volem posar de manifest el nostre compromís amb la continuïtat de la celebració de les festes tradicionals amb bous, en totes les modalitats recollides a la llei 34/2010, inclosos els bou embolat i el bou capllaçat″, ha reblat Manel de la Vega.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.