Des d’aquesta setmana la Ràpita ja respira ambient a Orígens amb l’inici dels tallers previs a la festa. L’objectiu dels tallers és fer créixer l’interès per recuperar el nostre passat i tradicions i estendre’l més enllà dels tres dies que dura Orígens. Així, els tallers han començat aquesta setmana i s’acabaran durant el cap de setmana d’Orígens, del 10 al 13 d’octubre.
El primer dels tallers va començar aquest dimarts i permet als participants aprendre a confeccionar un arbre genealògic. Aquest dimecres comencen els de remendar i geocerca, la setmana vinent el de cançó popular i el d’introducció a la jota coincidirà amb les dates d’Orígens. Ja hi ha una quarantena d’inscrits als tallers, que es fan amb grups molt reduïts, i resten encara algunes places per als de geocerca, cançó tradicional i el de jota ballada.
El director tècnic d’Orígens, Toni Cartes, ha explicat que la iniciativa d’organitzar tallers respon a la voluntat d’involucrar la població en l’esperit d’Orígens, que és no és altre que recuperar el passat pagès i mariner de la Ràpita. “Hi ha un cap de setmana que és Orígens, però durant la resta de l’any han d’anar passant coses que són Orígens: tradicions que es van perdent i que nosaltres tractem de recuperar“, ha apuntat Cartes.
Així, aquest dimarts va començar al Maset Espai Jove el taller que permet fer el teu arbre genealògic, impartit per la coach Maria Iglesias i el fotògraf Dani Dassoy. El taller d’aprendre a remendar, que s’ha dividit en dos grups de diferent nivell, comença aquest dimecres, el de cant tradicional a càrrec d’Arturo Gaya ho farà el dijous 26 i el d’introducció a la jota ballada, el diumenge 13 d’octubre, últim dia d’Orígens 2019.
Geocatching d’Orígens
L’últim dels tallers i el que més tindrà continuïtat durant la resta de l’any és el taller que permetrà crear una ruta de ‘geocatching’ o de ‘georecerca’. Es tracta d’un joc a l’aire lliure que consisteix a amagar tresors en diferents localitzacions que altres jugadors han amagat i que només es poden trobar introduint les coordenades en un dispositiu de GPS. Durant els diferents tallers que comencen aquest dimecres, es dissenyaran els enigmes que quedaran repartits per diversos llocs emblemàtics del barri del Xicago i la resta del municipi, de tal forma que es podrà jugar en qualsevol moment de l’any.
El regidor de Joventut i Identitat, Rafa Balagué, ha explicat que la idea de cara a les pròximes edicions d’Orígens és estendre encara més els tallers al llarg de l’any: “Ja partíem que Orígens no era només un cap de setmana, ja que cada vegada trobem més informació del nostre passat que volem mostrar“. I ha avançat que per la pròxima edició “volem fixar-nos en el Montsià, l’entorn de Mata-redona. Voldríem poder posar en funcionament un antic forn de calç amb l’ajuda d’un mestre calciner i fer participar la gent d’aquesta experiència“.
Redacció: D.S.