La campanya de control del musclo zebra de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, organisme autònom, adscrit al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO), s’està desenvolupant com cada estiu, des de fa més de 15 anys, en aquesta ocasió amb importants innovacions tecnològiques per a millorar el mètode de detecció i centrada en 28 embassaments, la majoria navegables.

Aquest està sent un any de moltes novetats en la lluita contra les espècies invasores, ja que als diferents mostrejos i controls (el musclo zebra, caragol poma i cloïssa asiàtica), s’uneix el desenvolupament i implantació de noves línies de treball en la detecció de la clòtxina zebra, com són els sistemes d’anàlisis mitjançant tècniques de visió artificial i la utilització de mètodes genètics per a detectar qualsevol vestigi de presència de clòtxina zebra a través de l’ADN.

Aquestes innovacions tecnològiques busquen optimitzar mitjans i millorar el mètode de detecció actual. Es continuarà alhora realitzant el seguiment i metodologia tradicionalment emprada durant una sèrie temporal considerable que servirà per a validar els resultats d’aquests nous mètodes.

Com es fa en anys anteriors, es prendran mostres en superfície (106 mostres en 28 embassaments, en la seua majoria navegables). La novetat és que en aquesta ocasió, a més d’utilitzar la revisió, per part d’un expert, al microscopi òptic, s’analitzaran algunes mostres (en concret, 28) amb un nou equip de detecció i recompte automàtic larvari mitjançant visió artificial (Ox Smart Detection), adquirit per la CHE i instal·lat la setmana passada en el seu Laboratori de Qualitat d’Aigües.

L’Organisme també ha adquirit un equip per a la presa de mostres automàtica (Ox Sample), que permet que el mostreig siga el més estàndard possible i de major volum, amb l’objectiu d’una determinació larvària en menor temps i fiable al 100%.

Una altra innovació més fa referència a la metodologia d’anàlisi emprada ja que a la cerca d’exemplars larvaris en el volum d’aigua filtrada mitjançant revisió òptica, se li afig la utilització de mètodes genètics per a detectar qualsevol resta d’ADN de clòtxina zebra en les mostres preses.

#StopInvasoras: cloïssa asiàtica, clòtxina zebra i caragol poma

L’Organisme, des de la detecció d’aquestes espècies en el territori de la Demarcació, col·labora de forma activa coordinant accions amb les administracions competents en el control d’espècies invasores, principalment les Comunitats Autònomes, competents també en matèria de pesca, activitat que constitueix un dels principals vectors de dispersió de les espècies invasores.

Cal recordar que aquest estiu s’han realitzat per primera vegada mostrejos d’un altre bivalve invasor, la cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea), en tot l’Eix de l’Ebre, que se sumen als treballs de control de la plaga del caragol poma (Pomacea spp.) entre Miravet i Tortosa (Tarragona).

Totes aquestes actuacions desenvolupades per l’Organisme, constitueixen una línia més de participació activa en el control d’espècies invasores, a la qual cal sumar noves eines d’innovació tecnològica. En aquest sentit, a la fi de juliol es va instal·lar un nou equip de monitoratge en continu per a detecció de larves de clòtxina zebra en l’embassament de Yesa (que s’uneix a la instal·lada en 2017 en l’embassament de l’Ebre), que permetrà augmentar el control d’aquests embassaments per a poder determinar la presència o no d’aquesta espècie invasora.

A més, un dels principals objectius de les actuacions de la CHE és la conscienciació dels usuaris lúdics dels embassaments, on s’insisteix en la necessitat de respondre als protocols de neteja d’embarcacions i equips recollits en les normes de navegació de la Conca de l’Ebre amb l’objectiu de reduir les possibilitats de dispersió d’aquesta i altres espècies exòtiques invasores aquàtiques. És per això que l’Organisme de Conca també informa a través del seu web i de l’oficina de navegació sobre la ubicació de les 36 estacions de desinfecció existents en la conca de l’Ebre.

Redacció: P.P.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.