L’aposta per espectacles d’excel·lència per la seva singularitat, recreant nous plantejaments escènics i buscant la innovació en històries fantàstiques revisades per al públic d’avui són alguns dels reptes que aquest any presenta la nova temporada dels Dissabtes de Teatre a Ulldecona.

La Xarxa Ulldecona comença el 21 de setembre aquesta 16ª. temporada apostant pel teatre, l’humor, circ, teatre social, màgia , teatre musical i educatiu i altres arts escèniques fins al dissabte 2 de maig de l’any que ve. Una oferta d’espectacles per a públic familiar que pretén continuar englobant als espectadors de la trentena de poblacions d’on prevé el públic que s’ha anat fidelitzant els darrers anys.

Esta excepcionalitat de poder disposar en exclusiva al territori d’una programació familiar molt acurada farà que enguany les famílies continuen disfrutant prop de casa de bona part de la cartellera barcelonina, a part d’altres propostes que s’han vist a fires i mostres de teatre professional. La programació acull a espectadors de banda i banda del Sénia, provinents del Maestrat, Els Ports i Terres de l’Ebre.

La dinamització teatral professional al Teatre Orfeó Montsià d’Ulldecona a través d’un conveni de col·laboració que Ull de Teatre manté amb l’Ajuntament, permet presentar aquesta amplia oferta d’espectacles per tal, què el públic a l’hora de fer la tria puguen desplaçar-se un dissabte al mes fins al municipi del Montsià per visionar el rigor de les propostes amb els més menuts de casa a uns preus que es mantenen d´entre 6€ a 14€.

Els espectacles familiars que presenta la Xarxa Ulldecona tenen també una orientació destinada no només al públic infantil. Durant les deu funcions de la temporada hi tenen cabuda altres espectacles adreçats al jovent, a l’adult, i a l’adoslescent per gaudir-ho en família.

Estrenes que s´han vist a Barcelona.

La temporada 2019-2020 presenta quatre espectacles que l’organització manté com d’excel.lència, propostes avalades per la qualitat i l’èxit.“ La princesa Anastasia, el musical”, “ Ningú és un zombi “ “ Sihir i la nit de Reis” i “ Polzet” . La temporada, amb deu espectacles, mantenen també el rigor i la garantia que faran gaudir de manera continuada al públic assistent.

La primícia de la programació d´enguany “La princesa Anastasia, el músical” és una producció de ZAM, Zona Alta Musicales , un espectacle amb partitura i producció musical d’Óscar Larios , direcció musical del baríton i compositor José Luis Casanova, dramaturgia i direcció d’escena Germán Fdez-Moreno i
coreografia de Jorge Fdez-Hidalgo. Amb un repartiment fins 17 actrius i actors a l’escenari, encapsalat per Hugo Riveros, Júlia Sardà, Agustin Salvador , Maribel Ibarz i el mateix Jorge Fdez-Hidalgo. El plantejament de l’espectacle, vestuari, llum, coreografia i la interpretació de l’elenc marquen un gran nivell interpretatiu i vocal en aquest imaginatiu espectacle que ara fa tres mesos era ben present a la cartellera barcelonina.

Una altra proposta destacada, “Ningú és un zombi” un relat escrit per Jordi Folck, novela finalista dels premis Barcanova 2013 ha arribat a l´escenari a través de la companyia Teatre Calánime amb professionals de les arts escèniques com Mariona Ginés, Eleazar Masdeu, Enric López, Tamara Ndong i Adriano Ardila. L´espectacle estrenat a Reus l´any 2017 amb motiu de la capitalitat de la Cultura Catalana ha agafat embranzida gràcies a la temàtica social. Parla de rerefons del bullying i com gestionar-lo. Un al.legat contra la intolerància i les diferències de raça, idees i classes socials, en definitiva és un cant a l’amistat per damunt de tot.

També “Sihir i la nit de Reis” va ser un dels espectacles nadalencs més ben valorats el passat Nadal i Reis a Barcelona. La companyia Lazzigags ha celebrat els 20 anys amb aquesta estrena dirigida a grans i menuts carregada de valors i inspirat en la màgia i la il.lusió que envolten la Nit de Reis. Amb un repartiment encapselat per joves intèrprets, Aran Bartomeus (11 anys), Maria Fontana, Mireia Lorente, Karen Gutiérrez i Jordi Vicente. La música de l’espectacle i la direcció musical és de Marc Sambola, les coreografies d´Ester Bartomeu, vestuari Marc Udina i l´autoria i direcció de l’espectacle, Lídia Linuesa.

Dissabtes de Teatre inclou a la programació Polzet amb la companyia Zum Zum Teatre. L´espectacle s´ha estrenat aquest juliol al Mercat de les Flors dins el Festival Grec 2019. L’any 2013 la companyia basca Teatro Paraiso estrenava “Pulgarcito” una bonica i commovedora versió del clàssic de Perrault. A partir de la col·laboració de Teatro Paraiso i Ramon Molins en diversos processos creatius de la companyia basca va sorgir la idea que ara s´ha convertit en projecte: produir la versió en català d’aquesta meravellosa proposta. Compta amb la traducció d’Anna Manso, una escriptora especialitzada en literatura infantil i juvenil i amb Jesús Agelet, un dels actors més emblemàtics de Els Joglars i el mateix Ramon Molins, actor i director de Zum Zum Teatre.

El Mag Edgard engega la temporada.

A banda d’aquestes estrenes, la 16ª. temporada començarà amb el guanyador del programa televisiu “Pura Magia”, el Mag Edgard i el renovat espectacle Déjà Vu. Edgard mescla el present i el passat amb un show que sorprèn pel seu impacte màgic i plàstic ja que fa reviure els antics espectacles de prestidigitació. Les nombroses representacions realitzades l´ha convertit en un autèntic professional d´il.lusionisme.

Un altra de les companyies que s´estrena a la programació d’Ulldecona és la de l’Eixample de Barcelona, un dels espais culturals que destaca per les nombroses funcions artístiques que hi tenen lloc. Eixample Teatre presenta el clàssic més conegut de James Matthew Barrie, Peter Pan. Els més joves de casa podran compartir tots els personatges del conte, la màgia, l´acció i les aventures amb Wendy, Campanilla, els pirates i el país del Mai Més.

La temporada inclou un potent espectacle de circ, ideat, creat i interpretat per l’acròbata Jordi Panareda amb direcció de l´actor i director italià Piero Steiner i Stéphanie Coppé. Mira’t de Circ Pànic és una constant recerca de l´equilibri, on tot oscil.la, girant i ballant, jugant amb pesos i contrapesos. Una creació que ha participat al “Festival Sismògraf” d’Olot, a “La Mar de Circ” de Vila-real, a “Fira Tàrrega”, “La Vela de Ca l´Estruch” de Sabadell , al “CCBW” (Centre Culturel du Brabant Wallon-Belgique) i “Fira Mediterrànea” de Manresa entre altres.

La companyia Sandal Produccions presenta la proposta “ Pegàs, el cavall alat”. El Pegàs, una de les figures de la mitologia grega més emprada al món del cinema i series de dibuixos animats agafarà protagonisme a través d´un titella articulat en forma de cavall alat de tamany real per empendre un viatge a la primera adolescència, amb la lluita pels ideals i per descobrir de quina matèria estan fets els somnis.

Tres propostes més per arrodonir la temporada 2019-2020 de programació familiar. Una obra actual, divertida amb esperit crític, una princesa que acaba aprenent que el prínceps ni són blaus ni les princeses necessiten ser rescatades. Lila,una princesa diferent és l´espectacle de la companyia Naps i Cols, amb les veus i interpretacions de dos talents del teatre musical, Patrícia Paisal ( Flor de Nit, Poe, Sister Act, Pegados, Goodbye Barcelona, Los Miserables, La Bella i la Béstia, Cats, Molt soroll per Shakespeare…) i Mikel HerZog ( Carrie, el musical, Broadway a Cappella presentat a L´Onyric del Teatre Condal , Paràsits, el musical).

També destaca la festa del carnaval familiar que La Xarxa organitza cada any amb l´Ajuntament d’Ulldecona. Una de les bandes més punteres del Penedès, la Sidral Brass Band animarà el carnaval a ritme de world músic, funk i música balcánica amb l´espectacle Clap !. Els més menuts de casa participaran disfressats en un xou on el clown, la música i el teatre s´uneixen per fer-se més grans. Recomanat per a totes les edats per posar en valor la importància de la festa.

L’organització posa a l´abast la seva web www.ulldeteatre.org per fer el seguiment de les funcions i venda Online de les sessions numerades sense cap cost adicional.

Redacció: F.T.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.