Trenta-tres activitats, a les que caldria afegir totes les que s’inclouen en l’amplia programació del festival d’Arts Sonores i Visuals Eufònic, són les que composen les Jornades Culturals que la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Ràpita ha programat enguany. Serà per tant un mes de setembre farcit de totes les expressions culturals el que viurà la Ràpita en aquest trànsit de l’estiu a la tardor.

Teatre, cinema, literatura, exposicions, concerts o conferències, són alguns dels àmbits que cobreix la programació d’estes jornades, que s’encetaran el 2 de setembre amb la inauguració de l’exposició Aloma, de Mercè Rodoreda i amb l’assaig participatiu del Concert per la Ràpita i clouran amb el tancament de la mostra d’artesania a l’Església Nova el 6 d’octubre. El gruix de les activitats es concentrarà en la primera quinzena de setembre; des del festival Eufònic (del 5 al 8 de setembre), un esdeveniment en sí mateix, fins al Festival Internacional de Guitarra (30 d’agost i 14 de setembre, o el Concert per la Ràpita, que arribarà el 10 de setembre.

“En aquestes Jornades Culturals intentem que hi siguin representades el màxim d’expressions culturals possibles, dibuixar un ampli espectre de possibilitats per tal de donar cabuda a les activitats tan variades que duen a terme les entitats culturals del poble i també de cobrir els gustos diversos de tothom”, ha afirmat la regidora de Cultura, Èrika Ferraté.

Així, encara en la vessant musical tindrà lloc la cercavila de la banda de Tambors i Cornetes el 5 de setembre, l’espectacle Koiné (21 de setembre) integrat dins del cicle Ebre, Música i Patrimoni que organitza el Museu de les Terres de l’Ebre, o la cita de dansa amb Àlex Escrihuela (29 de setembre) si incloem dansa, entre altres.

Ja en la vessant periodística i literària, també cal destacar que en motiu del 60è aniversari de Revista Ràpita es durà a terme un cicle de conferències a l’Església Nova en el qual col·laboraran responsables i col·laboradors històrics i actuals de la publicació. El 9 de setembre es presentarà la reedició del llibre ‘La cuina rapitenca’ i el 20 de setembre, els treballs de recerca ‘Regressió del delta de l’Ebre, mort de la nostra economia?’, de Júlia Àlvaro i ‘Articles publicats a la Vanguardia de Sebastià Juan Arbó’, de Nerea Lara.

Vinculada a la literatura, concretament a l’obra ‘Aloma’, de Mercè Rodoreda, hi ha l’exposició que es podrà veure del 2 al 14 de setembre a la biblioteca municipal i la xerrada que oferirà Anna Maluquer el 13 de setembre. Si ens quedem a la biblioteca trobarem també el club de lectura amb ‘La voz dormida’ i el club de lectura en anglès amb ‘The history of love’.

En teatre cal destacar el retorn de Dones de matrícula 2, una obra ja estrenada que molta gent es va quedar en ganes de veure, amb la companyia Xip Xap, diumenge 15 de setembre. Així com les rutes teatrals sobre els inicis de la Ràpita.

Pel que fa al cinema i de la mà de cineclub la Ràpita, tindrem la projecció de les pel·lícules Los Tarantos (12 de setembre), Els dies que vindran (19) i las Mandarinas (29).

La XXXI Trobada gegantera (dia 14), la Mostra d’arts i flors als balcons d’Alcanar (del 16 al 26) o la Festa de la Sega (dia 7) són altres activitats de les jornades, que a més tindran com a complement aquest mes de setembre les Festes del Barri, que tindran lloc del 6 a l’11.